Region

RSE: EU namjerava nastaviti dijalog Beograd-Priština, ali bez Thacija

Evropska unija (EU) namjerava da nastavi sa naporima da obnovi dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali planovima više nije obuhvaćen kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji je u protekloj dekadi u ime Kosova vodio pregovore sa Srbijom, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prošle sedmice, 24. juna, specijalizovani tužilac u Haagu je protiv kosovskog predsjednika, podnio optužnicu koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Thaci je odlučio da ostane na funkciji, a 29. juna je najavio da će, ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, podnijeti ostavku.

Međutim, zvaničnici EU su najavili, da u svjetlu potvrde iz suda u Haagu oni više ne smatraju kosovskog predsjednika partnerom u procesu dijaloga.

“U našim dosadašnjim reakcijama, rekli smo između redova da bi bilo bolje ako bi se on (Thaci) usredsredio na svoju optužnicu i da će, dok se to pitanje ne riješi i presuda ne bude donijeta, sa EU strane biti vrlo malo interakcije”, rekao je za RSE evropski zvaničnik koji je upućen u proces dijaloga između Beograda i Prištine.

EU u svakom slučaju računa da će zvanična Priština i dalje biti posvećena dijalogu bez obzira ko će ga voditi u ime Kosova.

“Nije na EU da bira sagovornike, već na Kosovu da odluči ko će najbolje predstavljati njihove interese”, poručila je portparolka EU Virginie Battu-Henriksson.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare