Muzika

Rumuni bjesne zbog Eurosonga: Naših 12 bodova Moldaviji pripalo je Ukrajini. Zašto?

Šefica rumunske eurovizijske delegacije Iuliana Marciuc rekla je kako ne razumije zašto je Evropska radiodifuzijska unija (EBU) poništila glasanje rumunskog žirija na ovogodišnjem takmičenju u Torinu i zašto je 12 bodova koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji pripalo Ukrajini.

Ona tvrdi kako je rumunski žiri slijedio sva pravila EBU-a, pa su ostali zatečeni kad je njihov rezultat bio poništen, prenosi portal Wiwibloggs.

Nejasno saopćenje

“Nazvala sam Bukurešt i tražila da mi daju rezultate bodovanja i detalje oko organizacije žirija u studiju. Sve je odrađeno po svim pravilima EBU-a, uz obavezno prisustvo javnoga bilježnika, a članovi žirija nisu mogli međusobno komunicirati, nisu mogli razgovarati.

Svaka osoba potpisala je svoje bodovanje. Niko od njih nije niti vidio konačan rezultat. Ne znamo u čemu je bio problem s glasanjem našeg žirija”, požalila se Iuliana Marciuc.

No u subotu navečer, tokom velikog finala, Evropska radiodifuzijska unija objavila je nejasno saopćenje u kojem je rečeno kako su nakon drugih proba za drugo polufinale otkriveni “nepravilni obrasci glasanja” u šest neimenovanih zemalja, prenosi “Jutarnji list”.

Takvi glasovi žirija poništeni su i zamijenjeni “zbirnim rezultatom za svaku spornu zemlju za drugo polufinale i veliko finale koji je izračunat na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasanja”.

U pitanju su bili Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Tokom subotnjeg prijenosa uživo, Rumunija je imala “tehničke poteškoće”, zbog čega je izvršni nadzornik EBU-a, Martin Osterdahl, sam pročitao rezultate glasanja.

No, pojavili su se snimci na kojima se vidi kako je rumunski predstavnik bio na poziciji i spreman iznijeti rumunske bodove. Naravno da je ostao u šoku kad to ipak nije mogao učiniti.

U nedjelju ujutro rumunska televizija o svemu se oglasila na svojoj službenoj Facebook stranici.

“Rumunska televizija u potpunosti se posvetila sudjelovanju na Euroviziji 2022., plaćajući kotizaciju i pripremajući ovaj važan projekt. Međutim, bili smo iznenađeni kad smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačni poredak, a organizatori su takmičarima u finalu dodijelili još jedan set bodova, u ime žirija naše zemlje.

Maksimalan broj bodova

Navodimo da je žiri u Rumuniji odlučio dodijeliti maksimalan broj bodova predstavnicima Moldavije. Istovremeno, naša voditeljica Eda Marcus nije se pojavila u službenom TV prijenosu kako bi saopćila rumunjske rezultate, iako je to prethodno bilo dogovoreno s organizatorima, a kako nalaže i sama procedura.

Nadalje, u subotu smo normalno sudjelovali u probi prijenosa čitanja rezultata žirija i niko niti u jednom trenutku nije izrazio bilo kakvu sumnju oko glasanja rumunskog žirija. Još jednom ističemo kako je naš nacionalni žiri gledao emisiju nakon čega je glasao uz prisustvo javnoga bilježnika i poštovao propise organizatora.

Dakle, pravila su očito promijenjena tokom same “utakmice” i to bez prethodnog obavještavanja sudionika, znajući da će tokom prijenosa neki glasovi biti modificirani od strane organizatora.

U ovom neuobičajenom kontekstu, koji nas je neugodno iznenadio, zamolili smo organizatore Eurosonga da nam službeno daju konkretne razloge zašto su tako proračunato zamijenili rezultate žirija u Rumuniji Na temelju odgovora koje čekamo, zadržavamo svako pravo poduzeti mjere za ispravljanje ove situacije”, napisali su Rumuni.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare