Svijet

‘Rusi planiraju prijetiti egzekucijom porodica ukrajinskih vojnika ako se ne predaju’

Bidenova administracija vjeruje da će Rusija zaprijetiti da će ubiti porodice ukrajinskih vojnika ako se ne predaju, rekao je američki zvaničnik u petak usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu, piše CNN.

"Naše informacije također ukazuju da Rusija planira da zapreti ubistvom članovima porodica ukrajinskih vojnika ako se ne predaju", rekao je zvaničnik, koji je pohvalio i "nevjerovatnu hrabrost" koju su Ukrajinci pokazali u prvom danu borbi.

State Department nije odmah odgovorio na pitanje zašto SAD vjeruju da će to učiniti Rusi.

Državni sekretar Antony Blinken nedavno je upozorio na mogućnost raširenih kršenja ljudskih prava ukrajinskog naroda od strane Rusije.

"Svi dokazi sugeriraju da Rusija namjerava opkoliti i zaprijetiti Kijevu, a vjerujemo da je Moskva razvila planove za nanošenje široko rasprostranjenih kršenja ljudskih prava - i potencijalno gore - ukrajinskom narodu", rekao je u četvrtak.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova ponovio je u petak zabrinutost SAD u vezi s mogućnošću predstojećih kršenja ljudskih prava. Pozivajući se na obavještajne podatke, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi moglo doći do ruskih 'fals flag' operacija koje bi pogrešno označile Ukrajince kao agresore.

“Prema obavještajnim podacima, Rusija planira masivnu operaciju lažne zastave kako bi 'dehumanizirala' Ukrajince i optužila Ukrajinu za navodne nečovječne radnje. Ne vjerujte falsifikatima. Ukrajina brani svoju zemlju u pravednom i odbrambenom ratu. Za razliku od Rusije, mi ne ciljamo vrtiće i civile”, napisao je Kuleba na Tviteru.

Američki zvaničnik je također rekao da Kremlj provodi kampanju dezinformacija kako bi sugerirao da se veliki broj ukrajinskih vojnika već predao ruskim snagama.

“Pohvaljujemo ukrajinski narod što je pokazao snagu i odlučnost u odgovoru na ničim izazvan napad znatno veće vojske”, rekao je zvaničnik, dodajući “Međutim, zabrinuti smo što Rusija planira da ih obeshrabri i dezinformacijama navede na predaju. Naše informacije ukazuju na to da Rusija stvara kampanju dezinformacija objavljivanjem lažnih izvještaja o širokoj predaji ukrajinskih trupa.”

Predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak rekao da je tokom prvog dana ruske invazije ubijeno 137 ljudi, ali je rekao da su poginuli "herojskom smrću" i da se nisu predali.