Svijet

Rusi će zarobljenog Hrvata ili ubiti ili poslati na doživotnu robiju

Samoproglašena proruska paradržava Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su sudjelovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti, izvijestile su RIA Novosti pozivajući se na ured tužitelja DNR-a. Među njima je i Hrvat V.B. kojeg su Rusi zarobili.

“Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predan sudu”, saopštila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

“Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima.

Počinili su radnje usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti i promjenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck. Britanac A.H. optužen je za plaćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutiranju plaćenika za oružane sukobe”, naveo je DNR.

Služba za medije glavnog tužitelja DNR-a saopštila je da za navedene zločine zakon predviđa kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu.

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

U junu je sud DNR-a osudio na smrt 48-godišnjeg Britanca Seana Pinnera i 28-godišnjeg Britanca Aidena Aslina, kao i marokanskog državljanina, 21-godišnjeg Brahima Saadouna.

Proglašeni su krivima za plaćeništvo, nasilno preuzimanje vlasti, počinjenje kaznenog djela od strane grupe osoba te obučavanje za provođenje terorističkih aktivnosti.

Narodna pravobraniteljica DNR-a Daria Morozova izjavila je 15. jula da je britanski državljanin Paul Ury, optužen za plaćeništvo, umro u zatočeništvu 10. jula. Prema njenim riječima, umro je od hronične bolesti i stresa. Prema Morozovoj, Paul Uri je primio liječničku pomoć unatoč težini navodnog zločina.

BBC je ranije izvijestio o Johnu Hardingu, britanskom medicinaru koji je bio bolničar u bataljonu Azov od 2018., a kojeg je zarobila ruska vojska.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare