Reakcija

Rusi na nogama nakon pisanja američkih medija: Tvrde da da sa Kimom nisu dogovorili vojnu saradnju

Ruska ambasada saopštila je da je "direktno obavijestila korejske partnere da su špekulacije koje kruže američkim i južnokorejskim medijima o ovoj temi neosnovane"

Ruska ambasada u Seulu odbacila je u srijedu navode da su Moskva i Pyongyang razgovarali o vojnoj saradnji na prošlosedmičnom bilateralnom sastanku predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, javila je novinska agencija Yonhap.

Ruska ambasada saopštila je da je "direktno obavijestila korejske partnere da su špekulacije koje kruže američkim i južnokorejskim medijima o ovoj temi neosnovane".

"Moskva se pridržava svih međunarodnih obaveza koje je preuzela, uključujući i razvoj obostrano korisnih odnosa s našim dobrim susjedom i dugogodišnjim partnerom, Sjevernom Korejom", naglašava se.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pozvalo ruskog ambasadora u utorak i pozvalo Rusiju da odmah prekine vojne veze sa Sjevernom Korejom i postupi u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjevernokorejski lider se vratio u Pyongyang svojim privatnim vozom u utorak navečer, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim se tokom višednevnevne turneje sastao s Putinom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Posjetio je i nekoliko vojnih lokacija i pregledao rusku odbrambenu tehnologiju.

Dok je Sjeverna Koreja pod nizom globalnih sankcija zbog testiranja nuklearnog oružja, Moskva je sankcionisana zbog "specijalne vojne operacije" u Ukrajini koja je počela u februaru 2022.