Svijet

Rusi saopćili da su dobili negativan odgovor iz Amerike. Lavrov kaže da se Zapad ponaša “lukavo”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je da odgovor američke administracije upućen zvaničnoj Moskvi po pitanjima sigurnosti nije pozitivan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ipak, u dokumentu postoje obećavajući odgovori da će početi ozbiljne konsultacije o drugorazrednim pitanjima. O najvažnijem pitanju u dokumentu ipak se ne nalazi pozitivan odgovor”, rekao je Lavrov.

Poručio je da je za Rusiju važno da se NATO ne kreće prema istoku.

“U našim prijedlozima postoje dva važna međusobno povezana stava. U prvom se priznaje da svaka država ima pravo da slobodno bira vojne saveze. Drugo, obaveza je svake države da ne jača vlastitu sigurnost na račun sigurnosti drugih. O ovom principu se svjesno ne govori”, naglasio je Lavrov.

Istakavši da se Zapad po ovom pitanju ponaša “lukavo”, Lavrov je rekao da su analizirali odgovor koji su dobili od Sjedinjenih Američkih Država.

“Mislim da će javnost uskoro saznati sadržaj odgovora. Naše američke kolege su nam rekle da je sadržaj ovog odgovora dogovoren sa svim njihovim saveznicima i ukrajinskom stranom. Nema sumnje da će se odgovori uskoro pojaviti u javnosti”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

PROČITAJTE  Britanski obavještajci: Rusi su zauzeli strateški važan grad. Sada se spremaju za sljedeću ofanzivu

Također je naveo da su dobili odgovor i od NATO-a na sigurnosne zahtjeve Moskve.

“Mi oba dokumenta posmatramo kao cjelinu. Ove odgovore ćemo predstaviti kao izvještaj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon konsultacija između institucija. Putin će odlučiti o našim narednim koracima”, rekao je Lavrov.

Rusija zahtjeva da NATO povuče vojnike i oružje iz istočne Evrope i da zabrani Ukrajini da se ikada pridruži tom savezu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da nisu pozitivno odgovorili na zahtjev Rusije da se “Ukrajina ne prihvati u NATO” te da nema promjena u politici otvorenih vrata alijanse.

Navodeći da pojedinosti pisanog odgovora neće dijeliti s javnošću, Blinken je naglasio kako žele da se diplomacija s Rusijom nastavi u okviru “dobrih namjera”.

“Ponovili smo ono što smo govorili mjesecima. Nastavit ćemo politiku ‘otvorenih vrata’ NATO-a. Nema promjene u našem stavu. Rasprava o politici otvorenih vrata nije nešto što bi SAD učinile jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata. Ovo je naše opredjeljenje”, poručio je Blinken.

PROČITAJTE  Ukrajinci: Morat ćemo se povući, Rusi su ušli u Sjeverodonjeck

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je u srijedu kako je alijansa poslala pisani odgovor o sigurnosnim zahtjevima Moskve.

“NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Stoltenberg.

Ističući da se sporovi trebaju rješavati dijalogom i diplomacijom, Stoltenberg je predložio da NATO i Rusija međusobno ponovno otvore svoje urede u Moskvi i Briselu.

Stoltenberg je podvukao kako ne mogu i neće kompromitirati principe koji su temelj sigurnosti NATO saveznika i sigurnosti Evrope i Sjeverne Amerike. Dodao je da će NATO nastaviti svoju politiku “otvorenih vrata”, dodajući također da će, ako Rusija napadne Ukrajinu to imati visoku cijenu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare