Svijet

Rusi tvrde da je izvršen najveći napad na Moskvu od udara nacista. Ukrajina: Uživamo gledati ovo

Rusko ministarstvo odbrane ustvrdilo je da Kijev stoji iza "terorističkog napada" dronovima na glavni grad Rusije.

Ministarstvo je saopćilo da je osam bespilotnih letjelica učestvovali u napadu i da su ih sve u međuvremenu uništile rakete protuzračne odbrane.

Rekli su i da je nekoliko dronova palo na zgrade, nanijevši "manju štetu". Gradonačelnik Moskve tvrdi da su dvije osobe zatražile liječničku pomoć nakon napada. Ruski istražni odbor rekao je da istražuje napad dronom.

"Jutros je kijevski režim izveo teroristički napad bespilotnim letjelicama na objekte u Moskvi. U napadu je sudjelovalo osam bespilotnih letjelica. Sve neprijateljske bespilotne letjelice su pogođene", objavilo je ministarstvo.

Gradonačelnik Moskve rekao je da nema informacija o ozbiljnije povrijeđenim ljudima nakon napada dronom u glavnom gradu Rusije, a za koji je rusko ministarstvo odbrane sada okrivilo Ukrajinu.

Sergej Sobjanin je na Telegramu rekao da su pogođene dvije građevine te da je nekoliko zgrada oštećeno. Stanovnici su evakuirani, rekao je, ali "do sada niko nije ozbiljno povrijeđen".

"Dvije su osobe zatražile liječničku pomoć. Nikome nije bila potrebna hospitalizacija, potrebna pomoć pružena je na licu mjesta", dodaje.

Međutim, s druge strane Ukrajina tvrdi da nije direktno uključena u napad.

"Ali uživa u promatranju događaja i predviđa porast takvih napada", rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

Ranije je Rusija rekla da je Ukrajina izvela najveći napad bespilotnim letjelicama na Moskvu, ali da je protuzračna odbrana uništila svih osam bespilotnih letjelica.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da im je drago ovo gledati. "Što se tiče napada: naravno da nam je drago gledati i predviđati povećanje broja napada. Ali, naravno, nemamo ništa izravno s ovim", kazao je.

Ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata, rekavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je "nova stvarnost".

"Ili ćete pobijediti neprijatelja jedinstvenom šakom ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, kolaboracije i izdaje progutati vašu porodicu", rekao je.