Svijet

Rusija dovršila nuklearnu super podmornicu: Duga je 184 metra, ima ‘mega torpeda’, špijunsku opremu…

Belgorod najduža poznata podmornica na svijetu je predana ruskoj mornarici ranije ovog mjeseca u luci Severodvinsk. Gigantska ruska podmornica Belgorod ima zapanjujuću duljinu od čak 184 metra. Belgorod ima istisninu od 14.700 tona i dvostruko je veće plovilo od podmornica u britanskoj mornarici, a naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja umjetna inteligencija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni “Posejdoni” mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama. Podmornica je također opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih dronova. Priča se da bi ovakva podmornica mogla sabotirati komunikacijske kabele i naftnu infrastrukturu u Sjevernom moru.

Stručnjaci kažu da je njezin dizajn modificirana verzija ruskih podmornica s navođenim projektilima klase Oscar II, koje su produljene s ciljem da se na kraju prilagode prvim nevidljivim torpedima s nuklearnim oružjem i opremom za prikupljanje obavještajnih podataka.

Ako Belgorod uspije uspješno dodati te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u sljedećem desetljeću postaviti pozornicu za povratak na scene Hladnog rata pod okeanom, s američkim i ruskim podmornicama koje prate i love jedna drugu u napetom sučeljavanju, piše CNN.

TASS je izvijestio da će podmornica nositi nuklearna torpeda Poseidon koja su u razvoju, a koja su dizajnirana da se lansiraju sa udaljenosti stotinama milja i da se provuku pored obalne obrane putujući duž morskog dna.

“Ovaj nuklearni ‘mega torpedo’ jedinstven je u historiji svijeta”, napisao je američki stručnjak za podmornice H. I. Sutton na svojoj web stranici Covert Shores u martu.

“Poseidon je potpuno nova kategorija oružja. Preoblikovat će pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, što će dovesti do novih zahtjeva i novih protu-oružja”, napisao je Sutton.

I američki i ruski dužnosnici rekli su da bi torpeda mogla isporučiti bojeve glave od više megatona, uzrokujući radioaktivne valove koji bi dijelove ciljane obale učinili nenastanjivim decenijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare