Svijet

Rusija okrivila Amerikance zbog oštećenja na plinovodu Sjeverni tok

S obzirom na prirodu napada na ruske plinovode Sjevernog toka, većina se analitičara slaže da su to mogle izvesti samo državne službe. S druge strane, Rusija želi prebaciti krivnju na SAD.

Jutros je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, izdalo kratko saopštenje u kojem se navodi da se “incident na Sjevernom toku dogodio u zoni koju kontroliraju američke obavještajne službe”.

Ruska ambasada u SAD-u je na Telegramu ponovno skrenula pažnju na obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će zaustaviti projekt Sjeverni tok 2”.

“Zaboravljaju na glavno pitanje – ko ima koristi od puknuća cjevovoda?”

“Vidimo da neki američki zastupnici pokušavaju za incidente okriviti Rusiju. Možda imaju bolji pogled s Capitol Hilla. Ali ako je tako, također su morali dan ranije primijetiti američke ratne brodove na području ruske infrastrukture. Ili vidjeti da tamo lete dronovi i helikopteri. Ili posmatrati vježbe američke mornarice s podvodnim eksplozivima koje su se prije nekog vremena provodile na istom području”, napisala je Ambasada.

“Oni koji toliko razmišljaju o ovom incidentu zaboravljaju na glavno pitanje – ko ima koristi od puknuća cjevovoda? S naše strane, inzistiramo na sveobuhvatnoj i objektivnoj istrazi okolnosti ovog neviđenog napada na ruske plinovode”, dodali su.

Ruski izvori više su se puta pozivali na riječi Joea Bidena i njegove administracije ranije ove godine kada su SAD i Njemačka prijetile da se neće otvoriti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, piše The Guardian.

“Ako Rusija krene u invaziju, tada više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj”

U januaru je glasnogovornik Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država, Ned Price, rekao: “Želim biti vrlo jasan. Ako Rusija na bilo koji način napadne Ukrajinu, neće biti napretka na Sjevernom toku 2. Neću ulaziti u pojedinosti. Radit ćemo s Njemačkom kako bismo osigurali da projekt ne ide dalje”.

Nekoliko dana kasnije, 8. februara, Biden je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom rekao da će projekt plinovoda biti okončan ako Rusija pošalje trupe u Ukrajinu.

“Ako Rusija krene u invaziju, odnosno ako tenkovima li trupama pređe granicu Ukrajine, tada više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj”, kazao je tada Biden.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare