Politika

Rusija zabrinuta zbog zaoštravanja situacije u BiH: “Amerikanci otvaraju drugi front”

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u BiH. A Ruska gazeta piše da se Sjedinjene Američke Države spremaju da otvore "drugi front" protiv Rusije na Balkanu, prenosi RTRS.

Gazeta piše da je Milorad Dodik pobijedio na izborima za predsjednika Republike Srpske. Što, kako navode, ne odgovara Amerikancima i opoziciji koju, kako piše Gazeta, kontroliše Zapad. Kao rezultat toga, podsjeća ruski list, uslijedili su protesti opozcije i zaoštravanje situacije u BiH.

Ruska gazeta prenosi riječi Dodikovog "stručnjaka za sigurnost" Dževada Galijaševića, koji navodi da "Amerikanci, ciljajući na Dodika, pokušavaju da udare na Rusiju". Galijašević kaže da da se to dešava, između ostalog, i zbog Dodikovih višestrukih izjava da je Ruska Federacija najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske.

"Dugo je ugrožena ne samo karijera Milorada Dodika, već i njegov život" - navodi Galijašević.

Podsjetimo, opozicione stranke u Republici Srpskoj su održale nekoliko protesta nakon izbora zbog sumnje da su pokradeni u izbornoj noć. Opozicija tvrdi da je SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom uspio lažirati izborne rezultate za mjesto predsjednika Republike Srpske.

Nakon protesta i optužbi opozicije iz RS, Centralna izborna komisija BiH je odlučila da ponovo prebroji glasanje sa svih spornih glasačkih mjesta. Rezultati probrojavanja se još uvijek čekaju.