Svijet

Rusko ministarstvo tvrdi da je došlo do tajnih dokumenata Ukrajine: Evo šta su planirali, NATO ih je obučavao

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da ima tajne dokumente koji dokazuju kako je Ukrajina planirala u martu izvršiti napad na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Rusko ministarstvo objavilo je šest stranica dokumenata za koje tvrdi da pokazuju kako je Ukrajina planirala napad na proruske pobunjeničke regije u Donbasu.

‘Rusko ministarstvo odbrane objavilo je originalnu zapovijed koju je izdao zapovjednik ukrajinske nacionalne garde, general pukovnik Nikolai Balan 22. januara 2022.’, rekao je u srijedu glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, general bojnik Igor Konašenkov i naglasio da naredba koja je dostavljena zapovjednicima Ukrajinske nacionalne garde sadrži detaljan plan pripreme udarne skupine za izvođenje ofenzive na području takozvane ‘Operacije združenih snaga’ u Donbasu.

‘Želim istaknuti da je brigada od 2016. trenirana od strane američkih i britanskih instruktora u Lavovu u skladu s programima obuke NATO-a’, naglasio je Konašenkov, prenosi Tass.

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata, koji su napisani na ukrajinskom i u kojima se, kako se čini, opisuju pripreme za borbu taktičkih vojnih jedinica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca priznao kao neovisne tzv. Donecku Narodnu Republiku i Narodnu Republiku Luganjsk, samoprozvane države na istoku Ukrajine koje Rusija podržava.

Odmah potom uveo je vojne trupe u te dvije regije, netom prije nego je izvršio invaziju na Ukrajinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare