potvrdio za raport

Sabit Subašić: Evakuaciju naših građana iz Gaze možda ćemo riješiti na jedan drugi način!

Dodaje da su dobro pripremljeni, da je dobra komunikacija i koordinacija sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH

Državljani Bosne i Hercegovine, njih 54, još uvijek čekaju na evakuaciju iz ratom zahvaćene Gaze.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić, koji podnosi glavni teret ovog procesa, naglašava za Raport da je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH i ostalih institucija pripremio sve za prihvat bh. građana i njihove pratnje na granični prijelaz Rafah između Egipta i Gaze.

Izrael odlučuje

"U vezi naših građana nema vijesti u smislu da je počela evakuacija. Da se razumijemo, proces evakuacije je na očekivanom nivou s obzirom na situaciju, odnosno činjenicu da se na tom području vode veliki sukobi", kaže Subašić.

Dodaje da još oko 50 zemalja nije završilo evakuaciju, od toga još dvije iz regiona - Srbija i Slovenija.

"Sjeverna Makedonija je djelimično izvršila evakuaciju. Dakle, stanje je takvo da svaki trenutak očekujemo da nas pozovu i da krenem na prijelaz Rafah da dočekam naše građane.

Iskreno, očekivao sam da bi me mogli pozvati protekle noći, ali to se nije desilo. I mi tu ne možemo ništa uraditi, jer izraelska strana utvrđuje listu i proces se provodi u skladu s njihovim procedurama.

Napominjem isto tako da su Sjedinjene Američke Države tek jučer završile evakuaciju, kao i Njemačka, Francuska... Te velike zemlje su to uradile tek nakon 7-8 dana.

Nova opcija

Primijetio sam, analizirajući proces evekuacije, da se pokušava zadovoljiti i geografski aspekt", objašnjava Subašić.

Dodaje da su dobro pripremljeni, da je dobra komunikacija i koordinacija sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

"Mi smo formirali radnu grupu. Imamo svakodnevne konsultacije. Istovremeno, imam dobru komunikaciju i sa mojim kolegom Kovačevićem, ambasadorom BiH u Telv Avivu. Razgovaramo, dijelimo iskustva da se našim ljudima što više pomogne.

U ovom momentu postoji i jedna druga inicijativa - da se stvari riješe preko jedne druge zemlje, ali sada ne mogu otkrivati više detalja", rekao je Subašić.