The Hum

Sablasno noćno zujanje decenijama se javlja u gradovima i niko ne zna šta je uzrok ovom fenomenu

Tajanstveni, niskofrekventni zvuk, nadvio se nad gradićem Omagh u Sjevernoj Irskoj i ne daje ljudima spavati. Fenomen je nazvan The Hum i o njemu se diljem svijeta raspravlja već decenijama, piše Popular Mechanics. The Hum zbunjuje naučnike i uznemirava ljude.

Izvještaji o čudnom neobjašnjivom zvuku, bez vidljivog izvora stižu iz Sjeverne Amerike, Australije i Evrope, a trenutno se zvuk nalazi u Omaghu.

Zvuk stiže noću, prekriva cijeli grad i ljude satima drži budnima, niske je razine, stalan i sveprisutan.

Nedavni izvještaji iz Omagha govore o postojanom, niskofrekventnom zujanju koje noću, kada utihnu drugi zvukovi, postaje glasnije i ne da ljudima spavati. Niko ne zna šta mu je uzrok.

Možda je zvuk sezonski ili je povezan s vremenskim prilikama, ali moguće je da postoji mnoštvo izvora, kazao je lokalni vijećnik za BBC.

Prema irskoj stranici RTE, gradske vlasti žele dovesti stručnjake za buku da jednom zauvijek otkriju što tačno proizvodi ovaj zvuk.

Stručnjaci ne misle da se radi o natprirodnom fenomenu i misle da će objašnjenje biti posve obično i nimalo uzbudljivo kao razne teorije o izuvanzemaljskom zvuku.

Trenutno se, kao potencijalni izvori, istražuju klima uređaji i električni vodovi.