Samo jedna opcija

Sad ili nikad! Hoće li Zmajevi ostati zaleđeni na Islandu ili vratiti šanse za Euro

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Reykjaviku igra jednu od odlučujućih utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ako ne pobijedimo Island, kvalifikacije su za nas i definitivno završene.

Zmajevi Mehe Kodre trenutno imaju 6 bodova u grupi J i nalaze se tek na četvrtom mjestu, ali svega četiri boda iza Slovačke koja je drugoplasirana. Island je već otpisan jer je do sada skupio svega tri boda. Ovog rivala smo dobili u Zenici u 1. kolu kvalifikacija sa čak 3:0, ali sve to skupa ne znači da će nam večeras biti lako.

Predstava koju su Zmajevi pružili prije tri dana u Zenici protiv Lihtenštajna ne ulijeva puno povjerenja među navijačima. Iako smo upisali pobjedu, strahovali smo do posljednje minute da neka lopta ne zaluta u našu mrežu.

Kodro je na jučerašnjoj press konferenciji rekao:

"Znamo s kim igramo, dobro ih poznajemo, znamo i u kakvoj smo situaciji, ali i mi smo isto tako u jednoj situaciji gdje treba da tražimo bodove i tako ćemo se predstaviti. Imamo pred sobom dobru i složenu ekipu koja nije imala toliko ni sreće u zadnjim utakmicama. Puno je respektujemo, ali vjerujemo u naše sposobnosti i da na kraju pobijedimo".

Dodaje da su njegov stručni štab i reprezentativci uradili sve kako bi ekipa bila spremna.

“Gledali smo gotovo sve njihove utakmice u kvalifikacijama. Izgledaju mi čvrsto i jako, brane se i napadaju u bloku, imaju dobar pritisak prema gore. Jaki su iznošenju lopti. Mislim da neće odustati od svog načina igranja, iako im nedostaje lijevi stoper. Imaju dobre igrače po bokovima, broj 15 i 9 su jako nezgodni, mogu da naprave probleme. Broj 11 znam iz Španije. Kapiten Gudmunsson im je jako dobar igrač. Imaju zanimljive igrače i mogu da naprave problem ako im ostavimo prostora.”, rekao je selektor.

Selektor je najavio i nekoliko izmjena u prvih 11 u odnosu na Lihtenštajn, te tvrdi da je optimista po pitanju rezultata.

Večeras se u našoj grupi igraju još dva meča. Portugal će dočekati Luksemburg, a Slovačka Lihtenštajn. U slučaju da sve prođe bez iznenađenja, poslije ovog kola Slovačka bi trebala imati 13, mi 9, a Luksemburg 10 bodova.

U oktobru Slovačka gostuje Portugalu, a mi Lihtenštajnu što bi onda bila idealna prilika da dođemo na samo minus 1.

Večerašnji meč Island - BiH počinje od 20.45 sati.