Svijet

SAD uvode sankcije Turskoj

SAD su odlučile uvesti sankcije turskoj vladinoj agenciji za kupovinu oružja SSB jer je Ankara kupila ruski protuzračni sistem S-400, saopćio je danas američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Danas poduzete mjere jasno govore da Sjedinjene Države neće tolerirati velike transakcije s ruskim odbrambenim i obavještajnim sektorom”, precizirao je Pompeo.

Pozvao se na zakon koji je 2017. gotovo jednoglasno donio Kongres. Washington je uveo sankcije SSB-u i njegovom predsjedniku Ismailu Demiru, kao i drugim čelnicima te turske vladine agencije.

Kongres je u petak odobrio zakon o finansiranju Pentagona i odredbu kojom se od izvršne vlasti zahtijeva sankcioniranje Ankare zbog kupovine S-400, raketa koje nisu kompatibilne sa sistemima NATO-a, u čijem sastavu je i Turska.

Ta prijetnja visi nad Turcima od kada su preuzeli te rakete prošle godine, ali američki predsjednik Donald Trump, koji je u dobrim odnosima s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, do sada ih nije pokrenuo.

Erdogan je prošle sedmice rekao da bi američke sankcije njegovoj zemlji predstavljale “nedostatak poštovanja SAD prema važnom savezniku u NATO-u”.

“Sjedinjene Države su jasno dale na znanje Turskoj da kupovina sistema S-400 predstavlja opasnost za sigurnost američkoj vojnoj tehnologiji i osoblju te da donosi velika sredstva ruskom sektoru odbrane, kao i pristup oružanim snagama i odbrambenoj industriji Turske”, naglasio je državni sekretar SAD.

Zaključio je da je “Turska ipak odlučila kupiti S-400 i testirati ga, iako postoje kompatibilne alternative s NATO-ovim sistemom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare