marketing

Sadrži li dječija ambalaža zašećerene žitarice?

Mnogi takozvani proizvodi za djecu su sve samo ne zdravi. Iako su označeni kao "zdravi", sadrže previše šećera nego što je preporučeno. Šarena ambalaža, možda s likovima iz crtanih filmova, privlači pažnju djece – a samim tim i roditelja. Marketing u svom najboljem izdanju. Britanska organizacija “Action on Sugar” želi tome da stane ukraj.

Organizacija vodi kampanju za uklanjanje ambalaže prilagođene djeci čiji sadržaj ima visok ili srednji sadržaj šećera , soli ili zasićenih masnih kiselina i stoga se smatra nezdravim. Umjesto toga, dotična hrana treba biti u neutralnoj, uniformnoj ambalaži. U sklopu istraživanja, organizacija je pronašla desetine primjera žitarica i jogurta koji sadrže "nepotrebne količine šećera" i čija ambalaža posebno cilja na djecu kroz korištenje crtanih filmova, Disneyevih likova i jarkih boja.

Stručnjaci pozivaju kompanije da stavljaju običnu ambalažu na slatke žitarice i jogurte. Ministar zdravlja Will Quince je sada odbio ovaj zahtjev. Za Times Radio je rekao:

"To je jedna od onih stvari gdje to treba raditi umjereno." On svojoj djeci dozvoljava da jedu takve žitarice, "ali ne svaki dan". Zašećerene žitarice za doručak treba da budu samo „nagrada“ za djecu.

Umjesto toga, proizvođači bi trebali "educirati roditelje o tome šta je zapravo u njihovim proizvodima" i pustiti ih da odluče šta njihova djeca jedu.

„Ne podržavam ovakve intervencije države jer je moja odgovornost kao roditelja da naučim svoje dijete šta je prikladno za svakodnevnu potrošnju i kao nagrada, a šta nije.

Studija Action on Sugar na Univerzitetu Queen Mary u Londonu upoređivala je žitarice i jogurte različitih kompanija u Velikoj Britaniji. Utvrđeno je da 47 posto žitarica i 65 posto jogurta sadrži trećinu preporučenog dnevnog maksimalnog unosa šećera za dijete od četiri do šest godina, isključujući mlijeko. U prosjeku, Nestlé, Lidl i Aldi su sadržavali najveći sadržaj šećera na 100 grama u svom asortimanu žitarica s ambalažom prilagođenoj djeci.

Zdravstvene vlasti savjetuju djecu od 4 do 6 godina da ne unose više od 19 grama dodanog šećera dnevno, što je ekvivalentno 5 kašičica. Ovo je šećer koji se dodaje u hranu ili piće, a ne šećer koji se prirodno pojavljuje.