Region

Sahranjen Patrijarh Irinej. Govore održali Dodik i Vučić

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save u Beogradu nakon održanog opela i besjede.

Za razliku od jučerašnjeg opraštanja, na današnjem ispraćaju su se prisutni pridržavali epidemioloških mjera.

Na isrpraćaju je danas bio cijeli politički vrh Srbije, Crna Gore a bio je prisutan i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je prvi održao govor.

“Okupljeni danas iznad odra blaženo počivšeg patrijarha srpskog Irineja, ispunjavam njegovu svešteničku želju, da se okupimo i držimo zajedno. Ne samo kada su ovakvi događaji u pitanju već da se kao narod sabiramo i u volji i u nevolji. Danas je nas sabrao njegov odolazak, a 11 godina sabirali su nas njegovi dolasci. Zato mogu slobodno reći da je naš patrijarh imao tu snagu i tu moć da nas sabere i uvijek drži zajedno. Kako nas u Republici Srpskoj, tako nas iz RS sa našim narodom u domovini Srbiji i bilo gdje gdje živi. Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio patrijarh Irinej”, kazao je Dodik.

Kako je kazao, Irinije je bio omiljen među ljudima.

“Nije bilo važno da li su to dobri ili loši vremenski uslovi. Da li je on imao nekakav gust raspored, da li je bio prehlađen, patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je omiljen među nama, a u isto vrijeme domaćin. Dolazio je na svoje i kod svojih, pa mi je teško, a bilo bi i pogrešno reći, da je tamo gdje je dolazio bio gost. RS je bila njegova kuća jednako kao i Srbija. On je bio pastir svih nas i mogu reći da je on bio taj koji je brisao sve granice među našim državama, gradovima, regijama među nama”, poručio je Dodik, te nasatvio:

“To jeste snaga naše crkve vijekovima. Patrijarh Irinej je bio neobično običan i skroman čpovjek, čovjek blagih riječi i čvrstih dijela. Bio je cijenjen u cijelom pravoslavnom svijetu, mudro vodio računa da naša crkva nikada ne bude kamen spoticanja i da bude faktor pomirenja. Patrijarh Irinej je imao mjeru u svemu i taj dar je ostavljao na svakom poslu kojim bi se bavio”.

Govor je održao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Jedno vrijeme se završilo – samo ovozemaljsko. Vrijeme razuma, vrijeme onoga koji je toliko odgovarao opisu iz poslovice Jevrejima – bezazlen, čist. Sklopio je oči kako je i živeo – u miru sa sobom, crkvom i ljudima i Bogom”, rekao je Vučić.

“Njegov Bog je bio Bog razuma. Bog svih nas, onaj koji ne dijeli. Njegova Srbija bila je ona koju je sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume, koja ne mrzi. Hram koji je želeo i razumjeo, gradio je gradeći sve nas. Hoćemo li znati da ostanemo jedno, bez ikakve zlobe. Vjerujem da će njegovo učenje ostati, da će ostati hramovi i da će opstati srpstvo. Kada se gromada stijene odvoji od planine, ostaje praznina. Takve retke gromade kao patrijarh Irinej ukrašavaju i narod”, rekao je on.

Patrijarh Irinej umro je od korone, a zarazio se na sahrani Amfilohija Radovića u Crnoj Gori koji je također umro od korone.

Irenej je poznat po tome što je negirao genocid, blagosiljao ratne zločince kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, te podržavao nacionalističke politike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare