Jednostavno i zdravo

Salata od heljde i tune: Morska verzija najbolje čuvane tajne austrijske kuhinje

Prva asocijacija na heljdu većini će biti kaša, iako ta zdrava i ukusna namirnica može biti osnova za mnoge kreativne recepte
Heljda ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati osobe koje ga izbjegavaju ili pate od celijakije. Može zamijeniti rižu kao prilog
Foto: Ilustracija

Prva asocijacija na heljdu većini će biti kaša, iako ta zdrava i ukusna namirnica može biti osnova za mnoge kreativne recepte. Često je korištena i u austrijskoj kuhinji.

Heljda ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati osobe koje ga izbjegavaju ili pate od celijakije. Može zamijeniti rižu kao prilog ili u rižotima, od heljde se izrađuje i tjestenina, a ako još niste, obavezno probajte i griz od heljde.

Griz ili kaša izvrstan su, zdrav i hranjiv doručak, a ako koristite heljdu za salate i rižota, dobit ćete ideje i za mnoga glavna jela.

Donosimo vam odličan recept za brzu salatu od heljde i tune.

Sastojci za salatu od heljde i tune:

  • 50 g kuhane heljde
  • 1 konzerva tune iz salamure
  • 1 čajna kašičica maslinovog ulja
  • mješavina mediteranskih začina, po želji
  • 3 kašike kukuruza
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 šoljica matovilca
  • 1 supena kašika balzamičnog sirćeta
  • 1 čajna kašičica sezamovih sjemenki.

Priprema salate od heljde i tune:

  • Povrće operite i narežite.
  • Sezamove sjemenke nakratko popržite na tavi.
  • Pomiješajte heljdu i tunu, dodajte povrće, začine, maslinovo ulje i balzamično sirće.
  • Na kraju salatu posipajte sezamovim sjemenkama i poslužite.