jednostavni recepti

Čudo iz rerne: Čokoladna čarolija u tri sloja od sasvim običnih sastojaka

Za ovu ukusnu čokoladnu tortu trebate samo pomiješati sve sastojke. To su sasvim obični sastojci za kolače i trebat će vam jedva deset minuta da dovršite ovaj prvi korak i izlijete smjesu u posudu za pečenje.

A onda se događa čarolija.

U pećnici se torta za koju ste sigurni da ste je napravili od jedne jedine smjese – dijeli u tri sloja: jedan je poput biskvita, jedan poput kreme i jedan gotovo kao souffle. Gotovu tortu pospite šećerom u prahu i – spremna je za posluživanje.

Sastojci za čokoladnu tortu u tri sloja:

  • 1/2 šoljice putera
  • 4 jaja, na sobnoj temperaturi, odvojiti bjelanca od žumanaca
  • 1 šoljice šećera
  • 1/2 šoljice višenamjenskog brašna
  • 1/3 šoljice kakaa u prahu
  • 2 šoljice mlijeka, na sobnoj temperaturi

Priprema čokoladne torte u tri sloja:

  1. Lim za pečenje poprskajte uljem za kuhanje i obložite papirom za pečenje.
  2. Otopite puter i ostavite ga da se ohladi.
  3. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg i ostavite sa strane.
  4. U zdjeli pjenasto izmiksajte žumanca i šećer. Dodajte otopljeni puter i pomiješajte da se sve sjedini. Dodajte brašno i kakaa u prahu i dobro promiješajte. Na kraju ulijte mlijeko i opet sve dobro promiješajte.
  5. Nježno rukom umiješajte snijeg od bjelanaca.
  6. Ulijte smjesu u pripremljeni lim za pečenje.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko jedan sat. Vrijeme pečenja ovisit će o rerni, pa počnite provjeravati već nakon 45 minuta. Kolač je gotov kada mu je sredina još malo tekuća, ali izvana je lijepa, čvrsta kora.
  8. Ohladite tortu na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider. Prije posluživanje pospite šećerom u prahu.