žele biti iznad države

Salkić o opasnim signalima iz RS: Stevandićeva izjava najavljuje daljnju radikalizaciju

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić reagirao je na izjavu predsjednika NSRS Nenada Stevandića koji je kazao da RS ima rješenja kojima mogu zabraniti predsjedniku RS Miloradu Dodiku da dolazi na sudske procese,.

Salkić kaže da su to opasne najave koje ukazuju na daljnju radikalizaciju prilika u tom entitetu i ugrožavanje funkcionisanja zasebne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, što će se odraziti na sveukupne bezbjedonosne prilike u državi.

Vrše pritisak

"Danas je predsjednik NSRS najavio: "Nemojte misliti da mi u RS-u nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama.”

Ovo je očiti dokaz namjera aktuelne vlasti u entitetu RS da izvrši pritisak, ostvari uticaj i uplitanje zakonodavnog dijela nižeg niovoa vlasti u rad Suda Bosne i Hercegovine", smatra Salkić.

Dodao je da su takve najave dokaz nepoštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te imaju za cilj stvaranje pritiska na Sud Bosne i Hercegovine u nedostatku argumenata i dokaza radi uspješne odbrane voljenog im predsjednika.

"U tom cilju radi stvaranja opšte klime nepovjerenja, zabrinutosti i straha kod građana ovih dana su održani skupovi vlasti i budžetskih korisnika u Trebinju, Zvorniku, a bit će održani i u drugim gradovima, koji uznemiravaju građane i unose nemir među građanima", naveo je Salkić.

Istakao je da najava mogućeg donošenja odluke NSRS da se predsjednik entiteta RS obavezuje da se ne pojavljuje pred Sudom Bosne i Hercegovine neće imati zakonsku snagu.

Kršenje Ustava

Međutim, dodaje da to predstavlja veoma ozbiljno kršenje Ustava i tako trebaju biti tretirani svi oni koji za nju glasaju, jer krše zakletvu koju su dali da će poštivati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i RS.

"Po Stevandiću takva odluka je legalna što je diskutabilno sa pozicije da je nezakonita i neustavna, jer je suprotna Ustavu i zakonu po kojem su svi građani jednaki bez obzira koju poziciju danas obnašaju u entitetu RS ili nekom drugom nivou vlasti.

Sa druge strane neprihvatljivo je da se zakonodavna vlast na bilo kojem nivou miješa u rad sudske vlasti i time krši Ustav Bosne i Hercegovine i princip raspodjele vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu.

Paradoks i presedan da je u ovom entitetu sve potčinjeno predsjedniku entiteta ne smije postati pravilo po kojem će sistem funkcionisati u cijeloj državi", rekao je Salkić.