Politika

Saopćenje SDA Sarajevo: Smijeniti Ivanu Marić i Envera Kazaza iz kantonalnih ustanova zbog sramnih napada na Inzka

Kantonalni odbor SDA Sarajevo izdao je saopćenje u kome poziva na smjenu Ivane Marić i Envera Kazaza koji obnašaju funkcije u kantonalnim ustanovama zbog napada na bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

- Posljednji sramni javni nastupi kadrova sarajevske "Trojke" Ivane Marić i Envera Kazaza u kojima su kritikovali dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka i donošenje Zakona o negiranju genocida, i umanjivali njegov značaj, predstavljaju njihov konačni moralni sunovrat, ali zahtijevaju i hitne sankcije - naveli su iz SDA Sarajevo.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo je nastupe Marić i Kazaza ocijenio jednakim tome da u Njemačkoj javne ličnosti kritiziraju donošenje Zakona o negiranju Holokausta, ocjenjujući taj zakon populističkim.

- Pozivamo Fortinu i Konakovićevu Vladu da hitno smjene Ivanu Marić i Envera Kazaza sa mjesta članova nadzornih odbora u Kantonu Sarajevo, u Kamernom teatru 55 i TV SA, koja su im pripala kao nagrada za podršku njihovoj vladi. Nedopustivo je da se iz budžeta KS koji svojim radom pune i žrtve genocida finansiraju oni koji umanjuju značaj Zakona o negiranju genocida i relativiziraju njegovu važnost - navode iz SDA.