odlučio da ode

Sarajlija ispričao životnu priču: “Vidio sam kako predsjednik Dinama bježi preko ograde od Mamića. Gdje sam ja došao?”

Bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Mario Stanić ispričao je svoju životnu priču.

Rođeni Sarajlija se prisjetio kako je nakon početka rata u Bosni i Hercegovine i odlaska iz Željezničara imao pozive srpskih trenera u Evropi.

"Vujadin Boškov htio je da me dovede u Romu, Dušan Bajević u AEK, znali su za mene, ali ja nisam imao papire.

Zbog rata nismo mogli doći ni do kakvih dokumenata. Onda je UEFA dala proglas da fudbaleri iz ratnih područja mogu da igraju s izbjegličkim statusom.

Tada sam se vratio u Hrvatsku i stigao u Dinamo. Htio me i Hajduk, ali dosta stidljivo", otkrio je Stanić (51).

Iz Dinama je otišao nakon samo jedne sezone.

"Htio sam da igram u Evropi, ali jedan je razlog moga odlaska bila i ona ružna scena kad su Zdravko Mamić i Ćiro Blažević došli u klub pa je predsjednik Šoić bježao preko ograde.

Tada sam osjetio da nisam na pravom mjestu. Zapitao sam se gdje sam došao. U Želji smo svi razmišljali kako je Dinamo gospodski klub i uređen, a onda vidiš drugu realnost i rekao sam menadžeru Naletu da idem bilo gdje", rekao je Stanić, prenosi B92.

Iz Dinama je otišao u španski Sporting iz Gijona. Kasnije je igrao za portugalsku Benficu, belgijski Club Brugges, italijansku Parmu i engleski Chelsea.

Karijeru je završio 2004. u 33. godini. Za reprezentaciju Hrvatske, s kojom je 1998. godine bio treći na svijetu, odigrao je 49 utakmica i postigao sedam golova.