Politika

Šarović: Desio se obrat situacije

Domaće vlasti su vaskrsle instituciju visokog predstavnika koja je u Bosni i Hercegovini praktično bila na izlaznim vratima i koja je trebala da se zatvori u mandatu Valentina Inzka, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS, nakon sjednice Predsjedništva SDS koja je održana u Istočnoj Ilidži.

Šarović je rekao da je BiH dalje korake napretka prema EU trebala činiti bez visokog predstavnika, ali da se desio obrat situacije.

“Postavlja se pitanje zašto nakon jednog, rekao bih nevidljivog Inzka, treba da dođe jedan tako visoka ličnost kao što je gospodin Chrisitan Schmidt, koji dolazi iz jedne tako moćne zemlje kao što je Njemačka. Umjesto da imamo OHR koji je na izlaznim vratima mi imamo sada situaciju da razmišljamo o nekim vremenima kada je OHR imao neku sasvim drugačiju ulogu“, naveo je Šarović.

On je istakao da je za SDS neprihvatljivo da se danas u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

“Moramo biti principijelni jer je te sankcije nekada trpio SDS i 150 ljudi među kojima sam bio i ja. Ne znam da li će doći do takve situacije ali treba da se zna da bi stav SDS u slučaju ponavljanja sličnih scenarija bio potpuno negativan“, rekao je Šarović.

On je poručio da će SDS kao opoziciona stranka dati puni doprinos očuvanju integriteta, stabilnosti, sigurnosti i autonomije RS koju ima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, snažno se protiveći urušavanju onih prava koja RS u ima skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u skladu sa pozicijom koju ima u mirovnom sporazumu voditi računa o stvarima da koje će usljediti u narednom periodu.

„Nadamo se da će ukoliko dođe novi visoki predstavnik teme biti ekonomski razvoj, napredak, razvoj infrastrukture, demokratizacija društva, borba protiv korupcije i rješavanje svih onih problema koji su ovom trenutku rak rana društva u BiH“, kazao je ŠarovićPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare