ispaštaju građani

Saša Magazinović: Zaustaviti kriminalni “biznis” obaranja tendera ucjenama i reketiranjem

Da li ste čuli za ljude i njihove kompanije čiji je „biznis“ da se žale na tenderima? Nazivaju ih „profesionalnim žaliteljima", naveo je Magazinović

U Bosni i Hercegovini se često kasni s brojnim nabavkama jer je se kroz žalbe obaraju ili odugovlače tenderi za te nabavke.

Zbog toga često ispaštaju građani, a jedan od najdrastičnijih i najsvježijih primjera obaranja tendera je onaj pri pokušaju nabavke linearnog akceleratora, i prateće opreme za Univerzitetski kličnik centar Tuzla.

Taj aparat za zračenje nedostupan je pacijentima skoro godinu. Neophodne terapije pacijenti primaju u Sarajevu i Zenici.

Nažalost, očekuje se da će ovaj tender pasti i po četvrti put, o čemu je Raport već pisao.

Problem obaranja tendera, kada beskrupulozni „biznismeni“ ne vode računa ni o tome hoće li zbog svoje lične koristi ugroziti živote i građana i poremetiti čitav sistem nabavki i za kolektive poput primjerice Oružanih snaga BiH kada se zbog obaranja tendera uskraćuje vojnicima pravo čak i na osnovne potrepštine, u BiH je prisutan godinama.

I vlasti su „aminovale“ , prešutno i „žmireći“ na njega gledale na ovaj svojevrsni kriminalni fenomen uvijen u plašt zakona.

Uposlenici Agencije pomažu profesionalne žalitelje?

Saša Magazinović (SDP), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, najavio je da će  ove sedmice biti održan sastanak s predstavnicima Agencije za javne nabavke BiH na kojem će se razgovarati o ovom problemu.

„Da li ste čuli za ljude i njihove kompanije čiji je „biznis“ da se žale na tenderima?

Nazivaju ih "profesionalnim žaliteljima". Jedna firma je za 11 mjeseci uputila 147 žalbi na javne nabavke, druga 224, treća 191... Je li sad malo jasnije? Kako to sve funkcioniše?

U BiH egzistiraju kompanije koje praktično postoje da bi se bavile žalbama na tendere. Ove kompanije se prijavljuju na tendere za sve i svašta.

Bez namjere da stvarno dobiju posao, a i bez kapaciteta da eventualno dobiveni posao urade. Žale se na nabavke koje nemaju veze sa onim za šta su registrovani.

Zapravo, njihov „biznis“ je žalba kojom se obaraju tenderi, ucjenjuje, reketiraju drugi ponuđači ili se svjesno zaustavlja neki projekt ili poslovni proces.

Da je ulaganje žalbi na tendere postao „ozbiljan biznis“ pokazuje i broj žalbi koje pojedine firme upute u toku godine, ali i jako kvalitetna priprema žalbi koja ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici.

Jedan od razloga za žalbe je i finansijski interes kroz naplatu troškova za opunomoćenika/advokata“, objavio je Magazinović na svom Facebook profilu.

On je istakao da postojI sumnja da i pojedini ljudi iz Agencije za javne nabavke pomažu firmama koje ucjenjuju i reketiraju druge kompanije.

"Znate li koje su posljedice? Pa najčešće je to onemogućavanje nabavki institucija i javnih preduzeća, kašnjenje u izgradnji infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih ustanova, zaustavljanje realizacije različitih projekata.

Ove sedmice ćemo imati sastanak na ovu temu. Razgovarat ćemo i o elementima krivičnih djela i uključivanju drugih institucija u rješavanje problema.

Neke stvari se moraju promijeniti, a zašto do sada nisu sasvim je legitimno pitanje“, naveo je Magazinović na svom Facebook profilu, gdje je priložio i odgovor Agencije za javne nabavke BiH na njegovo pitanje o profesionalnim žaliteljima.

Poziv tužilaštvima i sudovima

Inače, Agencija za javne nabavke BiH krajem decembra prošle godine ukazala je saopćenjem za javnost na problem "profesionalnih žalitelja", za koji su naveli da je doživio svojevrsnu eskalaciju.

„Navedenim situacijama se, osim Agencije, evidentno moraju pozabaviti i ostale relevantne institucije (nadležna tužilaštava, nadležne privredne komore, nadležne advokatske komore, Konkurencijsko vijeće BIH, Ured za razmatranje žalbi BIH, Sud BIH itd.), koje, ovim putem, pozivamo da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu odgovarajuće aktivnosti, korake i mjere s ciljem borbe i suzbijanja naznačene pojave i fenomena", naveli su tada iz Agencije.

Međutim, činjenica da se problem s javnim nabavkama i dalje nastavlja pokazuje da se nadležni s ovim problemom očigledno nemaju namjeru baviti.

Može li ovosedmični sastanak koji najavljuje Magazinović šta promijeniti i hoće li rezultirati pomacima u pravcu razbijanja mreže profesionalnih žalitelja, zavisi prvenstveno od toga jesu li i oni koji bi trebali spriječiti ovakvu vrstu kriminala i sami upleteni u njega i hoće li štititi svoje lične interese ili interese građana i društva općenito.