nastavlja se agonija

Po četvrti put pada tender za nabavku linearnog akceleratora na UKC Tuzla, kakva sudbina čeka životno ugrožene pacijente?

Više je nego indikativno da tender pada već nekoliko puta zbog manje-više istih stvari

Da li će tender za za nabavku linearnog akceleratora koji je raspisao Univerzitetski klinički centar Tuzla (UKC) pasti po četvrti put?

Prema svemu sudeći - hoće!

Iako Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine još nije objavio odluku, nezvanično se može čuti da će Ured uvažiti žalbu ponuđača - istog onog koji prethodna četiri puta nije prolazio na tenderu, ali se zato uspješno žalio i obarao tendersku proceduru.

Više žalbenih navoda

Riječ je o sarajevskom kompaniji Siemens Medicini koja je, kako smo nezvanično saznali, u posljednjoj žalbi navela čak 11 žalbenih navoda na odluku UKC-a da prošlog mjeseca prihvati ponudu drugog ponuđača.

Od toga su navodno dva i uvažena.

Potvrde li se kao istinite ove glasine, značio bi to produžetak agonije onkoloških pacijenta sa područja Tuzlanskog kantona koji već godinu ključnu terapiju ne mogu primati u glavnoj kantonalnoj zdravstvenoj ustanovi zbog toga što nije nabavljen neophodni aparat.

I tako već gotovo punu godinu!

Podsjetimo, UKC Tuzla je tender vrijedan više od 8,5 miliona maraka (plus PDV) raspisao još 30. marta 2023. Pobjednik je bio INEL MED iz Mostara.

Usljedila je žalba Siemens Medicine koju je Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio 18. jula.

Uključilo se Tužilaštvo

I naredne dvije tenderske runde pripale su Siemens Medicini protiv istog "rivala".

Naime, postupak nabavke akceleratora po drugi put je poništen 4. oktobra. Ured za žalbe je u odluci od 28. decembra i po treći put uvažio žalbu Siemens Medicine.

Po svemu sudeći, isti će ishod imati i ovaj posljednji "okršaj", naravno sve preko leđa životnog ugroženih pacijenata…

Ovako neuobičajen razvoj situacije i svojevrsno poigravanje s ljudskim životima bilo je razlog da se u slučaj uključi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Više je nego indikativno da tender pada već tri puta zbog manje-više istih stvari pa se istražuje da li se kroz tender pokušalo pogodovati određenom ponuđaču…