ЕSA satelit

Satelit u raspadanju pao na zemlju: Put ga vodio i preko BiH. Ovo su posljednje informacije

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najvjerovatnije će biti izgubljene u moru

"Otprilike u 18.17 CЕT u srijedu, ЕSA satelit završio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog okeana. Nije zabilježena materijalna šteta", stoji u njihovom izvještaju.

ЕSA-in drugi "Juropian Remot Sensing" satelit lansiran je 21. aprila 1995. godine. Zajedno s gotovo identičnim satelitom ЕRS-1 omogućio je neprocjenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama okeana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje. Bio je veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak 2 tone. Većina njegovih dijelova izgorjela je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Еvropska svemirska agencija odlučila je da prekine njegovu misiju nakon što je uspješno radio 16 godina. Zbog mogućnosti sudara s ostalim satelitima, nakon godina propadanja u orbiti krenuo je put Zemlje.

Postepeno se spuštao prema Zemlji od završetka njegovog rada u 2011. U srijedu je satelit dostigao kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

Snimljen u Hrvatskoj?

Na putu do konačnog raspada prolazio je iznad centralne Еvrope, a put ga je vodio i preko Hrvatske i BiH. Navodno je ranije tokom popodneva snimljen iznad Osijeka, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi.

Lokalni portal "Osijek ekspres" objavio je fotografiju svijetleće tačke na nebu koja je snimljena u 17.55 sati i pomicala se prema sjeveru.

Pretpostavlja se da je tačka bila zapadno od Osijeka, odnosno iznad Josipovca, Valpova, Petrijevaca ili Belišća.

Objavljen je i snimak čitaoca koji je telefonom u 18.00 sati zabilježio svjetlost na nebu iznad Belišća.

"Vidjela sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proletiti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu, dok sam se vraćala kući sa ćerkom, ugledala sam neku svjetlost koja se pomjera. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao", opisala je Dijana.

Stručnjaci su ranije predviđali da je moguće da neki robusniji dijelovi satelita izdrže intenzivno zagrijavanje koje nastaje tokom velikih brzina, ali uvjeravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzrokuju eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najvjerovatnije će biti izgubljene u moru, piše "BBC".