Vijesti

Šatorović: Minimalna plaća od 1.000 KM na koncu će postati realnost u FBiH

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini Selvedin Šatorović smatra da je realno očekivati završetak procedure predloženog zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH iako predstoji tromjesečna javna rasprava o tom aktu te je još i dodatno potrebno vrijeme za formiranje novog saziva Federalnog parlamenta nakon nedavno održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nacrt zakona o minimalnoj plaći, o kojem ovdje govori Šatorović, predložili su ranije 11 zastupničkih klubova u Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH te je većinom glasova odobren danas na vanrednoj sjednici Doma, kada je određena i tromjesečna javna rasprava.

Šatorović smatra da će minimalna plaća u FBiH od 1.000 KM postati ubuduće realnost.

Ovaj sindikalac je novinarima kazao da je i pored negativnog mišljenja Federalne vlade o Nacrtu, moguće dostići cilj o minimalnoj plaći od 1.000 KM imajući u vidu da je zakonodavni organ u FBiH cijelo vrijeme imao, po njegovom mišljenju, više senzibiliteta od izvršne vlasti za probleme i interese radnika.

“Jednoglasno usvajanje nacrta još je jedan pokazatelj da mi nismo željeli biti dio predizbornog folklora, da je ovo zaista nešto na čemu zastupnici, a nadam se i budući saziv Federalnog parlamenta želi da ga usvoji budući da je to jedini izlaz za zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz Bosne I Hercegovine. Ako kažemo da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 2.900 KM, mislim da uopšte nije upitno je li 1.000 KM u ovom trenutku realno, naročito imajući u vidu da će zakon biti usvojen zajedno sa zakonodavstvom o doprinosima i porezu na dohodak, gdje će značajno biti rasterećena privreda i onda će ova priča o 1.000 KM biti zaista realna i ostvariva na zadovoljstvo svih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine”, riječi su Selvedina Šatorovića.

Nacrt zakona predviđa da osnovica za izračun minimalne plaće u Federaciji BiH bude prosječna bruto plaća iz decembra 2020. godine od 1.532 KM odnosno 993 KM u neto iznosu. Također predviđa da minimalna bruto plaća za 2023. godinu bude najmanje 90 posto, a za 2024., najmanje 100 posto od navedene osnovice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare