Skupština odlučila

Šatorović predsjednik SSSBiH i naredne četiri godine: Prioritet zakon o minimalnoj plaći i uvezivanje radnog staža

Osim predsjednika SSSBiH, izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Statutarne komisije

Savez samostalnih sindikata BiH danas je u Sarajevu odžao 15. skupštinu, a za predsjednika Saveza u naredne četiri godine ponovno je izabran aktuelni predsjednik Selvedin Šatorović.

"Osim za donošenje predloženog zakona o minimalnoj plaći, zalagat ću se i za usvajanje zakona o uvezivanju radnog staža, te za izmjene i dopune Zakona o radu kako bi omogućili dostojanstveniji život radnicima u Federaciji BiH", potvrdio je Feni Šatorović po okončanju skupštine.

Osim predsjednika SSSBiH, izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Statutarne komisije.

Na skupštini su usvojeni i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju, Program rada i programskih ciljeva Saveza samostalnih sindikata BiH u mandatnom periodu 2023.-2027. godina. Osim toga, razmatrani su i planovi za naredni četverogodišnji mandat.

Ovom prilikom, Šatorović je posebno skrenuo pažnju na Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH, koji bi se trebao naći pred parlamentarcima u septembru, a iz Saveza samostalnih sindikata BiH očekuju da bude i usvojen. Tako bi se minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.

"Sigurni smo da će taj paket od 1.000 KM vjerovatno biti i puno veći, da će se naći mogućnost i modalitet da se poslodavci dodatno rasterete. Želimo da imamo garanciju da će ono od čega država oslobodi poslodavca zaista završiti u džepovima radnika. Dakle, možemo slobodno kazati da 1.000 KM u odnosu na potrošačku korpu od 3.300 KM nije neki garant dostojanstvenog života, ali je značajan iskorak od onoga što nam je ponudila prethodna Vlada FBiH, od 596 KM", istakao je Šatorović.

Delegati očekuju da će nakon 15. skupštine Saveza, vlast u Federaciji BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem i parlamentarci usvojiti predloženi zakon o minimalnoj plaći kako bi radnici dobili ono što dugo očekuju , a to je dostojna plata od koje mogu da prežive.

"Drago nam je što se potvrdio novi mandat predsjedniku Selvedin Šatoroviću, koji se upravo u prethodnom periodu zalagao za donošenje zakona o minimalnoj plaći. U tom pogledu, očekujemo da će premijer FBiH Nermin Nikšić biti senzibilan prema radnicima i da će taj zakon ugledati svijetlo dana. Dakle, trebao bi biti u primjeni od 1. januara 2024. godine", naglasio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.

Dodao je da se očekuju i veće plaće u osnovnim školama i vrtićima u cilju da se provede odgoj i obrazovanje djece.

Također, i Sindikat metalaca i ArcelorMittala podržavaju zakon o minimalnoj plaći.

"Imamo veliki problem što se tiče pregovora jer su bili teški i naša kompanija nema razumijevanja. Kod nas 70 posto radnika prima plaću ispod prosjeka u Federaciji BiH, 944 KM", poručio je predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica Rašid Fetić.

Skupštini je prisustvovalo ukupno 70 delegata, kao i gosti iz regiona i Turske.