SAMED BAŽDAR

Savo mora reagovati: Pola Beograda ne može mirno da spava zbog Sandžaklije, navijači ga zovu da igra za BiH

Na isteku 27. minuta utakmice između Partizana i IMT-a, odigrane sredinom prošlog mjeseca, pristalicama, ali i stručnom štabu crno-bijelih ruke su se našle na glavi.

Poslije duela sa Irfanom Zulfićem na travnatoj podlozi stadiona u Humskoj našao se najbolji strijelac tima, a ujedno i čitavog takmičenja, Matheus Saldanha. Uz bolnu grimisu na licu i ovacije sa tribina Brazilac je napustio teren.

Slavio je Partizan tada sa sigurnih 5:2, ali čak je i zlata vredan trijumf u šampionskoj trci ostao u sjenci povrede lidera ekipe. U finišu istog meča postalo je jasno da Igor Duljaj u narednom kolu neće moći da računa ni na drugog napadača, Nemanju Nikolića, koji je ispunio normu zarađenih kartona.

Iznenada, imajući u vidu i više nego skromnu ulogu u dosadašnjem dijelu sezone, cijeli teret pao je na leđa mladog napadača i izdanka omladinskog pogona jesenjeg prvaka Srbije – Sameda Baždara. Tinejdžer iz Novog Pazara, koji je samo na momente u prethodnim sezonama demonstrirao raskošan talenat o kom se godinama govori, dočekao je svojih “pet minuta”.

Prema ili suprotno očekivanjima, 20-godišnji ofanzivac opravdao je uveliko “izlizanu” floskulu. Postao je Samed Partizanova sreća u nesreći. Da se ranije našao u situaciji gdje je morao naglo da “sazri”, možda bi Partizan u vrhu liste strijelaca elite imao dva predstavnika.

Uloga startera prijala je Baždaru već u Surdulici, gdje je Partizan teškom mukom izvojevao tri boda. Iako se ne može okarakterisati kao klasičan centarfor, odradio je svaki dio posla predviđen za poziciju najisturenijeg na terenu, a nagrada je došla u vidu odlučujućeg gola.

Pri rezultatu 0:1 iskoristio je Baždar grešku posljednje linije odbrane Radnika, ukrao loptu i vešto, u maniru daleko iskusnijih golgetera, duplirao prednost Parnog valjka.

Obasipan je komplimentima omladinski reprezentativac Srbije, ali to ga nije poremetilo u pripremi za naredni izazov. Saldanha se oporavio, vratio trenažnom procesu i našao na klupi za rezerve prilikom susreta sa Železničarom, ali mjesto u startnoj postavi ponovo je pripalo djetetu kluba.

O kvarenju utiska nije ni razmišljao, a ne samo da je ponovio već ostvareno, nego je ponovo preuzeo ulogu lidera. Čista simultanka, u kojoj mu je prijateljski pomogao skoro duplo stariji Bibras Natho, preporučila je Sameda i za važniju ulogu od planirane kada je predstojeći vječiti derbi u pitanju, piše Meridiansport.

Zaplesao je mladi Pazarac. Gol, asistentacija, pa iznuđen penal. Slomio je pančevačku Dizelku već u prvom poluvremenu, a potom džentlmenski ustupio mjesto Saldanhi da u završnici susreta uhvati tračak takmičarskog ritma i zalet za utakmicu sezone.

Impresionirao je Baždar čitav region, pa su bh. mediji indirektno pozvali savez da krene u “krađu” napadača kada je u pitanju izbor nacionalnog tima.

Ako mu do sada nije polazilo “za nogom” da talenat potvrdi odličnim partijama na velikoj smotri, zaključak je u ovom momentu vrlo jasan – “poraslo dijete, osamostalilo se“.