Vijesti

Schmidt posjetio Srebrenicu i poručio: Fraza ‘nikad više’ mora se shvatiti doslovno

U cjelodnevnoj posjeti Memorijalnom centru Srebrenica boravili su visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt i direktor Bavarske memorijalne fondacije Karl Freller.

Nakon što su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i položili cvijeće, obišli su mezarje te održali sastanak s upravom i direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem.

Razgovarano je o radu i projektima koje realizira Memorijalni centar, kao i onome što je najvažnije učiniti u narednom periodu.

Direktor Bavarske fondacije memorijala izrazio je želju za saradnjom sa Memorijalnim centrom te podršku u predstojećim projektima i stručnom usavršavanju zaposlenika.

Visoki predstavnik je tokom posjete najavio dalju podršku u radu Centra, naglasivši da se fraza 'nikad više' mora shvatiti doslovno te da se genocid ne smije nikad i nikome ponoviti. On je dodao da se memorijali moraju podržati ne samo riječima nego i djelovanjem.

Direktor Bavarske memorijalne fondacije Karl Freller, nakon obilaska svih stalnih postavki i razgovora s direktorom Suljagićem, kazao je da je pozitivno iznenađen koliko se toga postiglo pod teškim okolnostima te da je spreman kao direktor Fondacije pomoći i podržati rad Memorijalnog centra, ali i razviti blisku saradnju koja bi rezultirala što boljim radom Centra.

Nakon obilaska Memorijalnog centra delegacija je razgovarala i sa majkama Srebrenice i predstavnicama udruženja žena Srebrenice i Bratunca, saopćeno je iz Memorijalnog centra Potočari.