Politika

SDA kontra guvernera Centralne banke BiH, SDA-ovog Senada Softića: Hastahana treba ostati park

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koju vodi Faruk Kapidžić, donijela je odluku kojom onemogućava gradnju objekata u parku Hastahana.

Naime, na tom mjestu Centralna banka BiH planirala je graditi svoj objekat što je izazvalo revolt građana.

Zbog svega je Centralna banka BiH najavila pravni borbu tvrdeći da je zemljište sad njihovo i da imaju sva prava tu graditi svoj objekt.

Zanimljivo je međutim da je danas Kantonalni odbor SDA podržao odluku Komisije kontra Centralne banke BiH koju vodi guverner Senad Softić koji je na čelo banke došao kao kadar SDA.

“KO SDA Sarajevo podržava odluku relevantne struke i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH da se na prostoru Hastahane ne grade građevinski objekti, kao i preporuku da se ovaj prostor uredi kao zelena površina – park. Za potrebe Centralne Banke BIH, uvažavajući interese ove važne institucije, potrebno je naći najkvalitetnije alternativno rješenje.

Imidž modernih, urbanih i ekološki čistih gradova danas se mjeri količinom zelenih površina u njihovom centru što se direktno odražava na kvalitet života i zdravlje građana. Prostor užeg centra Sarajeva je ograničen slobodnim prostorom i prioritet svake vlasti, općinske ili kantonalne, mora biti okrenut povećanju kvalitete života kroz uvećanje zelenih površina i formiranje novih parkova a ne građevinskih objekata.

Osim Hastahane, na području centra grada – na Marijin Dvoru i uz pojas rijeke Miljacke, ne smije doći do gradnje tornjeva koji su rezultat želje za profitom, a nauštrb zelenih površina i čistog vazduha. SDA se predano zalaže za razvoj Sarajava, ali pod kontrolom struke i u interesu zdravlja stanovnika. Pozivamo građane Sarajeva da s punom pažnjom prate sve korake aktuelne vlasti, posebno one od kojih direktno zavisi naša i budućnost naše djece”, saopćili su iz SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare