Politika

SDP objavio zaključke: Povlačimo se iz pregovora. NATO da ojača snage u Brčkom

Sjednica Predsjedništva SDP-a počela u Sarajevu, na dnevnom redu teške odluke

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH usvojen je niz zaključaka kojim su definisani stavovi, principi i daljni koraci u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, obilježenom blokadom državnih institucija i otvorenim rušenjem ustavnog poretka države.

Između ostalog, zaključeno je sljedeće:

„Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je u toku otvoreni napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. U atmosferi blokade institucija države Bosne i Hercegovine, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) smatramo da ne postoje uslovi za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi promjeni Ustava Bosne i Hercegovine i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani zvaničnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će nastaviti učestvovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i normalizaciju rada izvršne vlasti.

Tražimo od Tužilaštva BiH da, najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. U slučaju da se Tužilaštvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju odbranu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Tražimo od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao nezaobilazne institucije Dejtonskog mirovnog sporazuma i konačnog tumača ovog međunarodnog ugovora, da u najkraćem roku, stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim tačkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Država Bosna i Hercegovina je najveća žrtva u Evropi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da efikasno zaštiti stanovništvo Bosne i Hercegovine od sljedbenika ideologija i politika koje su 90-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine“.