zakon je neophodan

SDP traži zakon o legalizaciji objekata u KS: Ovo je gorući problem

Sarajevski SDP zahtijeva donošenje zakona o legalizaciji objekata u Kantonu Sarajevo koji bi otvorio potpuno novi pristup legalizaciji objekata, ali i zaustavio dalju bespravnu gradnju.

Esdepeovci ističu da su za mnoge velike stvari i odluke imali hrabrosti.

"Tako je i ovog puta. Odlučno i čvrsto ćemo u svim strukturama pronalaziti najbolja rješenja i doprinijeti rješavanju ovog gorućeg problema za napredak društva", navodi SDP na društvenim mrežama.

Cijene da je problem legalizacije objekata jedan od primarnih problema za unapređenje infrastrukture u Kantonu Sarajevo i zakon o legalizaciji je neophodan.

"Zakonom je potrebno utvrditi datum aerofotogrametrijskog snimanja svih objekata u Kantonu Sarajevo nakon čega će se moći podnijeti zahtjev za legalizaciju i omogućiti da građani imaju dovoljno vremena da pripreme dokumentaciju za rješavanje imovinskopravnih odnosa i pristupe konačnoj legalizaciji", poručuju.

Imaju, navodi se dalje, odlične primjere uspješne primjene Zakona o legalizaciji i vrijeme je da na sve dosadašnje načine rada "stavimo tačku i krenemo u donošenje zakona koji će svima biti od koristi i koji će otvoriti vrata za napredak svake zajednice".

"Ovaj postupak je potrebno pažljivo provoditi uz obavezno praćenje urbanističkih i ekoloških standarda kako bi se sačuvala životna sredina i obezbijedilo bolje planiranje i ravnoteža između građenja i očuvanja prirode.
Krajnji cilj je omogućiti građanima vlasnička prava na tim nekretninama, bez straha od rušenja ili drugih pravnih posljedica, a vlastima se omogućava lakše upravljanje infrastrukturom i smanjenje sive ekonomije, te povećanje prihoda budžeta.
Vjerujemo da će malim koracima zajedničkog djelovanja napraviti ogromne pomake kako bi se donio Zakon o legalizaciji", ističu iz SDP-a.