Politika

SDS: Izborna priča je da SNSD kao vraća nadležnosti, a SDA im ne da

„SNSD kao vraća nadležnosti, a SDA im kao ne da" je samo predizborna priča koja služi za popravljanje poljuljanog političkog rejtinga partnera vladajuće koalicije na nivou BiH SNSD-SDA-HDZ, kazao je danas zamjenik predsjednika SDS Milan Radović.

On je upozorio da iz opozicionih partija iz Federacije BiH dolazi još radikalnija retorika od one iz SDA, što samo dodatno komplikuje ionako tešku političku krizu.

Govoreću o promjenama Izbornog zakona BiH zamjenik predsjednika SDS je rekao da bi suština promjena trebale biti odredbe koje bi omogućile fer izbore i bolju kontrolu njihovog održavanja.

"Zaista smo imali niz zloupotreba u prethodnom periodu. Na birače je vršen ogroman pritisak da svoje glasačko pravo upotrijebe u skladu sa onim što je vlast od njih zahtijevala. Ako ste zaposleni bili ste dužni da donesete određen broj glasova" rekao je Radović i ovu pojavu nazvao "izborni inžinjering putem javnog sektora". – poručio je Radović.

Radović je rekao da će SDS-ovi poslanici prisustvovati posebnoj sjednici NSRS na kojoj će biti razgovarano o povratku srpskih predstavnika u institucije BiH, te da ga ne iznenađuje poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića Bakiru Izetbegoviću u Draganu Čoviću da prisustvuju ovoj sjednici.

"Oni su u jednoj čvrstoj koaliciji na nivou BiH. Retorika osovine SNSD-SDA-HDZ podgrijava atmosferu pred svake izbore, jer su im to jedini preostali aduti u rukama" rekao je Radović naglasivši da njih ne zanima obim štete koju time nanose svim građanima BiH i njenoj poziciji u svijetu.

Radović je naglasio da je jedini ispravan način da se predstavnici Republike Srpske vrate u instutitucije BiH taj da na sjednici Narodne skupštine RS bude donesena odluka kojom će se to urediti, odnosno da se ponište ranije odluke kojima je ova problematika regulisana.