Kriminal

Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim… Danas ćemo saznati je li ovo za Sud bio početak pljačke

Fadil Novalić i drugi, afera Respiratori

Nakon oko dvije godine sudskog procesa Fadil Novalić i drugi danas bi trebali saznati prvostepenu presudu u aferi 'Respiratori'. Dokazi koji su u međuvremenu izneseni pokazuju da se kupovina respiratora odvijala navrat nanos, klijentelistički, dakle s ciljem pogodovanja nekome i na kraju toliko traljavao što je bio samo dokaz samouvjerenosti optuženih i onih koji to nisu (a umiješani su) da ih niko ništa neće pitati.

No, prvo generalije.

Optuženi se u tom predmetu terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovanog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, federalnog premijera, u slučaju 'Respiratori' optuženi su i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.      

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu 30. decembra 2020. godine. Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta ove godine.

Tužilaštvo BiH se u cijeli slučaj uključilo nakon što su mediji objavili informaciju da je Vlada FBiH posao nabavke respiratora dala poljoprivrednom gazdinstvu.

I tad se počinje klupko odmotavati.

Najbolji uvid u cijeli proces dale su poruke koje su razmjenjivali svi upetljani u aferu.

“Selam gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kada budete imali minutu, javite se”.

I tako je krenulo nešto što optuženi sad predstavljaju kao najnormalniju javnu nabavku u turbulentna vanredna vremena kad su životi ljudi ugroženi i svaki dan umire desetine građana.

No, kompletan uvodi u proces nabavke saznajemo ustvari iz viber grupe nazvane 'GENSEK' u kojoj su bili Fadil Novalić, njegov šef kabineta Hasan Ganibegović i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH.

Poruke su pokazale kako je plan bio da ova grupa preuzme moć nad Štabom civilne zaštite kako bi lakše upravljali te je zbog toga on rekonstruiran i iz njega je maknuta ministrica finansija Jelka Miličević.

U prepisci Edita Kalajdžić piše kako oni moraju preuzeti kontrolu i kako je potrebno “Solaku dati krila”. Novalić se žali kako on ima najbolji budžet u državi a da njim upravlja ministrica finansija Jelka Milićević. Edita Kalajdžić piše: “Ne možemo mi čekati Jelku, idemo preglasati šta treba”.

Novalić odgovara: “Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se slikati”. Kalajdžić na to piše: “Mijenjat ćemo i njega ako treba”. Ganibegović na to odgovara: “Ograničen k'o balkon, al’ vozi novog “Touarega”. Kalajdžić piše: Dok on dokaže da je upravu, mi ćemo se izvući iz krize”. Ganibegović: “K'o da je komandanr NATO-a”. Novalić nastavlja: “On jadan ni ne zna da ne odlučuje ništa, a mogu misliti šta Hrvati misle: evo još jedan u nizu glupih Bošnjaka”.

“Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…”, piše Novalić uz ovu poruku:

“Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve”.

Dan nakon ove prepiske, Solak je postavljen za šefa Štaba. Isti dan, Solak u noćnim satima razgovara s Fikretom Hodžićem.

I krenulo je. Ekipu nije smetalo što su imali u ugovoru jedne respiratore, ali stižu potpuno drugi. Za Novalića je to sami vrh, kako je rekao, to su dupli, mogu dva čovjeka na jedan respirator.

Međutim , ubrzo stižu problemi.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću rekavši “Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant”.

Ganibegović odgovara: “Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?”

Bez obzira na ta upozorenja da ubijaju ljude, malina respiratori stavljeni su u funkciju samo na KCUS-u. I to pred svjedočenje Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a koja nikad nije htjela priznati da je ona misteriozna Seb. iz prepiske.

Nekoliko dana nakon što je završila sa svjedočenjem, malina respiratori su povučeni. Istraga o mrtvim ljudima na njima tapka u mjestu.

No, danas bi Sud BiH trebao izreći prvostepenu presudu iz koje će biti jasno da li je za pravosuđe javna nabavka neupotrebljive i po građane opasne robe koja počinje sa porukom 'Selam gospodine Novalići, Asim mi je rekao da vam se javim“ – kriminal.