Politika

Šemso Mehmedović pojasnio ko spašava vojnika fašizma u BiH: Može li Amerika disciplinirati prorusku EU

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u BiH, kazavši kako je on u misiji spašavanja Milorada Dodika. Njegov status sa Facebooka prenosimo u cijelosti:

“Počelo je. Izolacija. Escobar se neće sastati sa Dodikom. To je signal za članice EU – ko će i da li će slijediti „poziv“ za Dodikovu izolaciju. Orban je pritekao u pomoć pokušavajući balansirati sastankom sa Schmidtom i sastankom sa Dodikom – Orban je u Banja Luci u subotu ali u ‘poluprivatnoj, poluradnoj, ali najviše uzvratnoj posjeti’ Dodiku.

EU waršavskog pakta i tradicionalna zapadna EU dijeli se u Banjoj Luci na sastanku Orbana i Dodika. Čini mi se više kao test može li Amerika disciplinirati prorusku EU i njene waršavske dijelove i onda pred gotovu stvar dovesti ostatak EU koji kalkuliše u tihoj podršci Rusiji na Balkanu.

Ključno je kako će evropske države reagovati na američki signal za izolaciju Dodika.

Mogu li Amerikanci napraviti Jadranku Kosor od Željke Cvijanović? Sastala se sa Palmerom i Escobarom uprkos činjenici da je nedavno potpisala ukaz o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

U izjavama onih koji posreduju u pregovorima čujemo famozni termin „izbalansirani pristup“.

Izbalansirani pristup!? Balans između rušitelja Bosne i graditelja, balans između dželata i žrtve, balans između laži i istine, balans između boli majke srebreničke i bradatih spodoba!?

Ko može to izbalansirati?! Escobar, Cvijanovićka!

Nije ovo spašavanje vojnika Ryana, već spašavanje fašističkog vojnika. Orban dolazi spasiti vojnika fašizma.
Da se balkanskim fašistima postupalo kao sa njemačkim, davno bi problem BiH bio riješen. Suštinski, sve što je međunarodna zajednica, u prvom redu EU, radila u BiH je bilo spašavanje fašizma na Balkanu. Nekome je ključno da fašizam bude živ na ovim prostorima, a Bosna je respirator na koji je prikopčan i kisik koji mu se daje da preživi. Nekome u EU i istočno od nje. Nekome ko fašizam na Balkanu drži u ladici i čeka priliku da raznese cijelu EU po istom modelu.

Čitav problem BiH je što se traži drugačiji pristup od onog koji je USA primijenila prema nacistima. Sa fašizmom nema kompromisa, a mi moramo praviti kompromise sa fašizmom. Ono što se dešava u BiH zadnje tri decenije je gotovi model koji će se raširiti i osvetiti tvorcima tog modela. Ne može se biti malo trudan fašizmom. Ne može se napraviti malo genocida ili malo etničkog čišćenja ili malo zločinačkog poduhvata – kao što to govori Milanović jer ono što on govori zvuči kao ‘mi smo puštali malo manje plina u komorama nego oni’. Radi se o fašističkim konceptima i ciljevima koji su fašistički. O tome je u BiH riječ i zato ovoliko dugo traju nasrtaji na BiH jer fašizam vidi da mu prolazi i da će, uvijek kad zaprijeti, doći neko i reći – hajdemo, balans i kompromis. Tako je i ovaj put.

Šta je balans i kompromis sa Zakonom o negiranju genocida – da žrtve genocida ne govore da su žrtve genocida jer oni koji su počinili genocid to ne žele čuti. To je cijela struktura pristupa međunarodne zajednice. Održavaju fašizam u životu, vještački, preko nas. E tu je kvaka – da politika koja je počinila genocid napiše zakon o negiranju genocida zajedno sa svojim žrtvama”, napisao je Mehmedović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare