osnovno obrazovanje

Sindikalci: Samo zadovoljan i u radu motivirani prosvjetni radnik može biti efikasan u radu

Foto: Fena

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je da će nastaviti aktivnosti usmjerene na, kako je navedeno, obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. U tim nastojanjima podržale su ih, na današnjoj konferenciji za medije, predstavnici raznih nivoa organiziranja u BiH te iz zemalja regiona.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, za danas je najavljen protestni skup prosvjetnih radnika pod motom 'Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja“, a zabranjen 'navodno zato što bi eventualno održavanje protesta ugrozilo sigurnosne prilike u Kantonu Sarajevo'.

"Nismo se žalili, zato što smo imali rok. U petak smo dobili obavijest, imali smo rok od 24 sata da se žalimo. Da smo se žalili tek bi u ponedjeljak ta žalba bila zaprimljena od ministra unutrašnjih poslova KS. Da je žalba i uvažena, ne bismo mogli u 24 sata ponovo pokrenuti proceduru da ovi svi ljudi dođu i da organiziramo proteste. Svjesno su nas doveli pred svršen čin, ovo će imati dalekosežne posljedice", kazao je na konferenciji za medije.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović pozvao je Vladu KS i premijera na razgovor o zahtjevima prosvjetnih radnika. U protivnom najavio je štrajk upozorenja, za početak naredne školske godine, u školama u FBiH.

Kako je kazao, traže da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika, zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja usklađeno sa tržištem rada i novim tehnologijama uz obavezno sudjelovanje prosvjetnih radnika. Zatražili su i smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje KS, za koju kaže da je ugrozila prava prosvjetnih radnika.

Sindikalni predstavnici iz BiH i regije poručili su sa današnjeg skupa da samo zadovoljan i u radu motiviran prosvjetni radnik može doprinijeti kvaliteti obrazovanja, u protivnom će tek rutinski obavljati svoj posao. Misija tih sindikata je, kažu, da obrazovanje bude bolje, da učenici steknu više znanja, a prosvjetni radnici im se maksimalno posvete.