Vijesti

Sindikalna organizacija RMU Banovići podržala rudare Koncerna i njihovu borbu

Sindikalna organizacija RMU Banovići potpunosti je podržala i podržava borbu za minimalna prava koja rudari traže, puko preživljavanje i opstanak, za dostojanstvo i poštovanje.

“Nažalost, da su institucije radile svoj posao vi ne bi imali ove probleme, problem neplaćenih doprinosa, neplaćanja poreza i dugova… Ovako ostavljeni da se sami borite mi želimo da Vam kažemo da u potpunosti imate našu podršku. Nažalost mi smo ukazivali i izborili se da mi ne budemo dio kriminalno napravljenog robovlasničkog društva koje su nazvali „Koncern“. Samim izbjegavanjem mi smo prošli težak period osuđivanja i epiteta koji nam uopšte ne pripadaju. Ukazivali smo i evo pokazalo se gdje će nas dovesti aktivnosti Vlade FBiH i EP i da taj robovlasnički način upravljana dovest će do toga da EP ugasi rudnike i to se nažalost i događa. Nažalost, nemaju svi sluha prema zajedničkom problemu i nepravdi protiv koje se vi borite.

Vi drage kolege borite se za sve nas, za sve rudnike i energetski sektor. Nažalost, Vlada i resorni ministar čija je i obaveza da radi u našem interesu oni ne rade svoj posao nego dovodeći nesposobne kadrove u upravljačke strukture pogoduju dobavljačima, gase rudnike iz kojih sebi i svojim tajkunima crpe krvavo zarađen rudarski novac. Niti jedna stvar koju su od početka protesta u vezi rudnika rekli Premijer vlade FBiH, Ministar energetike rudarstva i industrije i direktor EP nije istinita. Da imaju obraza sami bi podnijeli ostavke i pustili normalnim ljudima da ozdrave ovo bolesno rudarsko tijelo. Nažalost, kod nas u rudniku Banovići isti ti su napravili podjelu i radnika i sindikata. Iako nam cilj i motiv mora biti isti drugi sindikat nema osjećaja prema Vama. Uprava društva po mizernoj cijeni danas prodaje veće količine uglja prema TE Tuzla i Kakanj time, bogateći se na tuđoj nesreći i pomažući EP da vas ucjenjuje i gasi”, navodi se u saopćenju koje popisuje predsjednik Sindikata Mirsad Kukić.

Ova sindikalna organizacija oštro se protivi bilo kakvom razjedinjavanju zato što je borba rudara direktno i njihova borba, ističući da su u istim problemima i da jedu svi isti krvavi rudarski hljeb sa sedam kora.

“Mi smo kao Sindikalna organizacija organizovali jedan autobus rudara podrške i bili i Sarajevu sa Vama. Radnici koji su došli da Vam daju podršku su od uprave i rukovodstva prozivani i napadani. Također, tražili smo i tražimo od drugog sindikata u rudniku Banovići „Sindikata zaposlenika rudnika RMU Banovići“ koji je ujedno i nelegalan budući da nije registrovan u Ministarstvu pravde na čelu sa nelegalnim predsjednikom Mirnesom Mujkićem ne registrovanog sindikata da vam da podršku i da zajednički podržimo Vas jer smo zaista u istom problemu. Nažalost, od strane drugog sindikata nemamo podršku niti žele da se sa Vama solidarišu. Oni isključivo daju podršku postojećim upravama, premijeru vlade FBiH, resornom ministru i Upravi EP iako su upravo oni i njihove odluke doveli do ovog teškog stanja.

Stav naše sindikalne organizacije je jasan i glasi: „Rudar, običan radnik nije i nikada ne može biti kriv u bilo kojem kontekstu. Rudar, običan radnik ispašta i iz svojih prava sve to plaća i trpi a niko ga nikada nije ništa pitao. Krivica je isključivo kod onih koji postavljaju, onih koji nadziru, upravljaju i onih koji su svojim radom ili ne radom doveli do ovog stanja, a to su Vlada FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu, resorno ministarstvo sa Nerminom Džindićem na čelu, uprava EP sa Admirom Andelijom na čelu i ostale nesposobne uprave po rudnicima“.

Sramotno je od svih gore navedenih i licemjerno prebacivanje odgovornosti za buduću cijenu električne energije, za stabilnost snabdijevanja električnom energijom na rudare i obične radnike koje traže minimum, traže samo samo ljudsko dostojanstvo i poštivanje zakona o radu, kolektivnog ugovora i važećih pravilnika o radu”, navodi se.

Ovim dopisom zatijevaju i od drugog sindikata tj. „Sindikata zaposlenika rudnika RMU Banovići“ da im se pridruži u podršci rudarima koncerna jer njihova borba jeste i naša borba.

“Tražimo da zajedno izvršimo pritisak na našu trenutnu Upravu RMU Banovići d.d. da pod hitno napiše dopis prema EP BiH gdje će dati jasan rok od 24 sata da se ispune svi zahtjevi rudara a nastavak bi bio pregovori o sudbini rudnika i rudara. Da se omogući vraćanje rudara na posao, osigura nastavak proizvodnje i nastavak ostalih pregovora da se vodi u dijalogu na obostrano razumijevanje i poštivanje. Da se svi zajedno pridružimo radničkom neposluhu kao konkretnim vidom podrške. A u slučaju da EP ne ispuni navedeno zajedno ćemo izvršiti pritisak na Upravu RMU Banovići d.d. koja bi zbog našeg zajedničkog pritiska morala djelovati, taj naš zahtjev je čestiti nijet solidarnosti sa kolegama rudarima koncerna ali i zbog svoje pozicije i sada već neizvjesne budućnosti Rudnika Banovići pri monopolističkom djelovanju EP prema svim rudnicima.

Uprava će pod pritiskom morati donijeti odluku te reducirati ili obustaviti isporuku uglja za TE Tuzla i Kakanj. Dodatno navedenim aktivnostima bi se pokazala ozbiljnost situacije koje očigledno Premijer, ministar i direktor EP nisu svjesni a oni su do ovog doveli. Do ovoga je dovela i činjenica na koju smo ukazivali a jeste da 12 godina nije promijenjena cijena uglja. Postojeća energetska kriza će sve ovo poremetiti i definitivno debelo narušiti i neovisnost energetskog sektora a time i neovisnosti države (suverenosti). Činjenično i argumentovano tvrdimo da ste u Vašim zahtjevima i u Vašoj borbi Vi apsolutno u pravu te da se ovi nagomilani problemi neće i ne mogu na drugi način riješiti”, piše u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare