THE BEATLES

Sjajna vijest za fanove ‘Buba’: Snimat će se čak 4 filma o članovima legendarnog benda

Biografski filmove o muzičkim zvijezdama kroz historiju su se pokazali vrlo uspješnima, a to dokazuju i primjeri uradaka "Bohemian Rapsody", "Rocketman","Ray" te brojnih drugih. Sada će na svoje doći i obožavatelji legendarnog sastava The Beatles jer će moći uživati u čak četiri biografska filma o članovima omiljene grupe. Filmovi će se snimati pod rediteljskom palicom Sama Mendesa, a u planu mu je da svaki član benda - Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon i George Harrison - dobije vlastiti film. Cilj filmova je iz perspektive svakog člana The Beatlesa ispričati cjelovitu priču koja je dovela do njihovog raspada 1970. godine.

Produkcijska kuća Sony Pictures Entertainment će distribuirati filmove u kinima 2027. godine, a Mendesu će se u produkciji biografskih uradaka pridružiti njegova dugogodišnja saradnica Pippa Harris. "Želimo da ovo bude jedno uzbudljivo i epsko filmsko iskustvo. Četiri filma ispričana iz četiri različite perspektive, koji tumače priču o najslavnijem bendu svih vremena", rekla je Harris u saopćenju.

Inače, Mendes ima niz uspješnih filmskih uradaka na kojima je radio, među kojima se ističu "American Beauty" i "1917" te te filmovi o James Bondu "Skyfall" i "Spectre". Film "American Beauty" donio mu je i prestižnog Oscara 2000. godine u kategoriji najboljeg reditelja.

Rock grupa najpoznatija je po pjesmama "Let It Be", "Hey Jude", "Help!", "Don‘t Let Me Down","Twist and Shout" i brojnim drugim, a ovo je prvi put da su The Beatlesi nekoj produkcijskoj kući prepisali prava da mogu o njima snimati film. Ranije je već snimljeno nekoliko dokumentaraca o njihovom raspadu, a među njima se najviše ističe film "Let It Be" iz 1970. redatelja Michaela Lindsaya koji dokumentira grupne probe i snimanje pjesama u januaru 1969. godine dok su radili na svom dvanaestom, ujedno i posljednjem albumu.