Sport

Skandal oko ruske klizačice (15) se ne smiruje: ‘Bilo je jezivo gledati, kakva hladnoća, gdje je zagrljaj?‘

Priča o klizačkoj senzaciji iz Rusije Kamili Valijevoj (15), prvoj ženi koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji, a odmah potom dobila pozitivan nalaz na doping, najveći je skandal Olimpijskih igara u Pekingu, piše BBC.

Nakon zlata u ekipnom natjecanju, skandalom opterećena 15-godišnjakinja napravila je nekoliko grešaka prilikom nastupa u slobodnom programu i ostala bez medalje. Kamilina sunarodnjakinja Ana Ščerbakova osvojila je zlatnu medalju.

Šef Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach izjavio je da je bilo jezivo gledati kako su ruski treneri hladno dočekali Kamilu nakon pada.

Nije bilo ni zagrljaja, niti riječi utjehe od trenerice Eteri Tutberidze kada je završila nastup. Umjesto riječi podrške, trenerica je hladno zapitala: 'Zašto si se prestala boriti?'.

Valieva je bila u vodstvu nakon kratkog programa u utorak, ali je nakon nekoliko padova i nespretnih doskoka ostala bez medalje.

- Kada sam vidio kako ju je s nevjerojatnom hladnoćom dočekala pratnja, bilo mi je teško gledati. Umjesto da joj pruži utjehu, da joj pomogne, rekao je Bach.

Trenerica Tutberidze, čije su metode treniranja već bile pod lupom javnosti, ipak je zagrlila mladu Ruskinju dok su čekale rezultat. No nekoliko trenutaka prije toga tražila je odgovore od tinejdžerke: 'Zašto si samo tako pustila, objasni mi, zašto?'.

Šef Međunarodnog olimpijskog odbora rekao je da ga je baš jako uznemirilo dok je gledao nastup putem televizije.

"Vidjeti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava završiti svoj program, bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njezina tijela, mogao se vidjeti golemi stres. Vjerojatno bi najradije sišla s leda i ostavila sve iza sebe", nastavio je šef MOO-a.

"A kako su je prihvatili oni oko nje kako silazi s leda... Bilo je ledeno, umjesto da joj pokušavaju pomoći i utješiti je. Mogla se osjetiti distanciranost njezine trenerice i iz njezina govora tijela mogao se iščitati prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportašem?", kazao je Bach. Valijeva je s leda otišla u suzama.

Proteklih 11 dana u Pekingu, Kamila Valijeva nastavila je vrijedno trenirati iako uopće nije znala hoće li smjeti nastupiti nakon skandala s dopingom. Kada se pojavila prva vijest o pozitivnom dopinškom testu, 15-godišnja je snimljena u zagrljaju trenerice, a u biografiji sportaša na informativnoj stranici ZOI-ja u Pekingu navodi se kako Valieva trenericu smatra svojim herojem.

Talentirane klizačice koje su trenirale pod trenerskom palicom Tutberidze nova su olimpijska pobjednica Anna Ščerbakova (17), osvajačica srebra Aleksandra Trusova (17). Prije njih Alina Zagitova, Jevgenija Medvedeva i Julija Lipnickaja. Nijedna od tih sportašica više nije aktivna. Ili su se penzionisale ili su napravile pauzu od klizanja, a njihov povratak je zasad neizvjestan.

Podsjetimo, Valijeva je u ekipnom nastupu na ZOI 7. februara osvojila zlatnu medalju, no onda je dan kasnije otkriveno da je u decembru na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na doping. Ruska antidoping agencija ju je suspendirala, ali je suspenzija ukinuta nakon njezine žalbe, što joj je omogućilo daljnje natjecanje na ZOI. Slučaj je upućen na Sportski arbitražni sud (CAS) koji je u ponedjeljak, dan prije kratkog programa, donio odluku da se Valijeva ipak može natjecati.