Sport

Skandal potresa sport: Sponzori Olimpijskih igara uhapšeni zbog korupcije

Bivši član upravnog odbora Olimpijskih igara u Tokiju i tri osobe iz kompanije za odjeću koja je bila sponzor Igara 2021. godine, uhapšeni su zbog primanja mita.

Osumnjičeni za primanjew mita je Haruyuki Takahashši, bivši izvršni direktor marketinške agencije Dentsu, koji je novac prema navodima tužilaštva uzeo od bivšeg direktora Aoki Holdinga i dvojice zaposlenih u toj kompaniji.

Firma koja proizvodi poslovna odijela bila je iznenađujući sponzor japanskog olimpijskog tima, u trenutku kada su druge države uzimale vrhunske modne brendove za dizajniranje sportske odjeće, prenosi Nova.rs.

Vjeruje se da je mito povezan sa sponzorskim ugovorom za Olimpijske igre.

Iako se dugo govori o korupciji, hapšenja predstavljaju veliki udarac japanskim olimpijskim ambicijama, pošto je Saporo kandidat za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030.

Iz kompanije Aoki rekli su da još uvek ispituju cijeli slučaj i da nemaju komentar, a reakciju nije imao ni Olimpijski komitet Japana.

Prema navodima japanskih medija Takahashi je negirao krivična djela, ističući da je plaćen za konsultantske usluge. Tokio je usljed pandemije korona virusa domaćin Olimpijskih igara bio prošle godine.

Na organizaciju Olimpijskih igara potrošeno je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca, što je duplo više od prvobitne procjene.