Sport

Skandalozno: Novca za pripreme Lane Pudar iz budžeta nema. Državna vlast odbila finansirati klub

Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo je skandaloznu odluku. Naime, državna vlast, tačnije pomenuto ministarstvo je odbilo projekat "Pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudar u 2022. godini". Ovim korakom Lanu Pudar su ostavili bez sredstava iz budžeta koji su neophodni za kvalitetno treniranje.

Oštra reakcija kluba

Klub plivačkih sportova “Orka” jutros je na svom Facebook profilu oštro reagovao saopštenjem. U nastavku prenosimo saopćenje.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH jutros je objavilo Odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant “Sufinansiranje sportskih manifestacija” za 2022.

Na tom spisku među 155 dobitnika sredstava, na kojem su razne škole sporta, cheerleading klubovi, klubovi borilačkih sportova. Kao i sportsko rekreativne udruge i razno razna udruženja građana, NEMA Kluba vodenih sportova “Orka”, najboljeg kluba u BiH po izboru Olimpijskog komiteta BiH za 2022. godinu. Koji je na ovaj Tekući grant aplicirao sa projektom “Pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudara u 2022. godini”.

Sramotna odluka

Neka je na sramotu komisiji koja je donijela ovu Odluku. I na taj način najbolje pokazala svu raskoš bahatosti, samovolje, bezobrazluka i javašluka koji vlada u ovoj instituciji. Pogledajte na njihovoj web stranici spisak dobitnika i iznose koje su dobili. I sve će vam biti jasno kakvim su se “kriterijima” vodili i šta je njima bilo jedino bitno.

Plivački savez BiH, koji niti jednom jedinom markom nije učestvovao u finansiranju bilo kakvih troškova Laninih nastupa i priprema. Uredno je prošao na ovom konkursu iznosom od 25.000,00 KM. Upravo za finansiranje reprezentativnih nastupa Lane Pudar i reprezentacije BiH u 2022. godini. Samo je nastup njenog tima na netom završenom svjetskom prvenstvu u Melbournu naš Klub koštao je preko 40.000,00 KM.

Sram vas bilo

A gdje su u svemu tome nastupi u Rimu, Budimpešti, Bukureštu, Berlinu, pripreme i putovanja tokom cijele godine širom Evrope?! Ali zato je najbitnije da su sredstva dobile razne škole sporta koje se otvaraju isključivo u svrhu dobijanja sredstava na raznim grantovima. I sa raznih nivoa vlasti.

Nekad se zaista zapitamo gdje živimo, sa kakvim smo ovo ljudima okruženi. I vrijedi li sve ovo ovolikog truda i odricanja, kada vas institucije kojima je obaveza i posao briga o vrhunskom sportu u našoj državi na ovakav način jednostavno pomnože s nulom?!

I još nas samo pozovite na kakav prijem da se uslikate s Lanom, da nam uručite kakvu plaketu. Da kažete da ste ponosni na njene rezultate i na nas, pa da ugođaj bude potpun… Sram vas bilo!, poručuju iz PK “Orka”.