zaštita zdravlja

Skočibušić: Bez dobre prevencije, nema javnog zdravlja na visokoj razini

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, kao krovna javno zdravstvena ustanova, obilježila je prošle kalendarske godine sto godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH istaknuli su danas na prijemu važnost saradnje tog zavoda i predstavnika medija i zalaganje za zaštitu zdravlja građana, potcrtavajući da poruke koje šalju imaju utjecaja na njihove stavove i ponašanje da što zdravije i kvalitetnije žive.

Direktor Zavoda Siniša Skučibušić kao jednu od glavnih aktivnosti ističe prevenciju, dodajući da bez toga nema javnog zdravlja na visokoj razini.

"Nasreću, imamo svjesnost i dobra znanja iz prevencije. Imamo i izazove da je sve više bolesnih od raznih bolesti suvremenog življenja, zbog čega moramo više raditi na prevenciji. S našim kapacitetima, koji bi trebalo da budu još značajno bolji, prošle godine pokrenuli smo dva preventivna programa", kazao je novinarima.

Ti programi se odnose na očne preglede kao i mjere zaštite oralnog zdravlja kod djece, koje će biti nastavljene i u ovoj kalendarskoj godini.

Skočibučić izdvaja i imunizaciju, kao civilizacijski doseg, posebno uočljiv u periodu pandemije. Kako je istaknuo, nasreću imamo dobar imunizacijski kalendar, koji žele proširiti i obuhvatiti još više stanovništva sve s ciljem bolje zaštite zdravlja. Novost je, kako je kazao, svakako imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Taj virus smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Aida Ramić Čatak govorila je o važnosti saradnje predstavnika medija i Zavoda, te podsjetila na iskustva iz perioda pandemije.

"Tokom COVID-a dobili smo mnogo lekcija. Jedna od najvažnijih je bila da 21. stoljeće jeste stoljeće znanja, a COVID nam je pokazao da je dezinformacija neprijatelj znanja, zdravlja ljudi i da mi nikad nećemo saznati koliko smo života izgubili zbog dezinformacija koje su sigurno ostavile traga u pogrešnom ponašanju i pogrešnom donošenju odluka. Zato je važno da ostanemo, za vas, najdominantiji respektabilni izvor podataka i informacija koje se tiču zdravlja građana", poručila je predstavnicima medija.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, kao krovna javno zdravstvena ustanova, obilježila je prošle kalendarske godine sto godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini, a za taj period prošli su mnogo toga. U proteklom periodu Zavod je obnovio zgradu Organizacijske jedinice u Sarajevu, a o fazama obnove tokom prijema je prikazan i kratki video/film, a zajedno sa gostima obišli su novoobnovljene prostore.

Prijemu u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu prisustvovali su i drugi suradnici direktora, pomoćnici, voditelji službi, odjela tog zavoda.