analiza stručnjaka

Sky News: Idemo li u treći svjetski rat?

Trebalo bi da shvatimo taj rizik veoma ozbiljno, posebno zbog Ukrajine i Tajvana

Ministar odbrane je upozorio da se krećemo u "predratni svijet", najviši vojni vrh govori o regrutaciji, a tenzije na Bliskom istoku ne pokazuju znakove jenjavanja. Dakle, jesmo li na pragu još jednog svjetskog rata? Sky News traži od stručnjaka da se izjasne.

Prijetnja trećeg svjetskog rata se nazire u javnosti.

Prošle sedmice, ministar odbrane Grant Shapps upozorio je da bi svijet mogli zahvatiti ratovi koji uključuju Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran u narednih pet godina, i rekao da se krećemo "iz poslijeratnog u predratni svijet".

Šef britanske vojske rekao je da bi građani Velike Britanije trebali biti "obučeni i opremljeni" za borbu u potencijalnom ratu s Rusijom, opisujući one koji danas žive kao "predratnu generaciju".

Komentari generala sir Patricka Sandersa izazvali su zabrinutost zbog regrutacije - nešto što je bivši britanski vrhovni komandant NATO-a general sir Richard Sherriff rekao da je vrijeme da se razmotri.

Sir Patrick je dodao da je rat u Ukrajini bio "tačka pritiska" i dodao da "ne možemo priuštiti da napravimo istu grešku" kao naši prethodnici koji su "posrnuli u… strašne ratove", poput Prvog svjetskog rata 1914.

U međuvremenu, na Bliskom istoku, snage Velike Britanije i SAD pokrenule su zračne napade na Jemen kao odgovor na napade Huta koje podržava Iran na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Sky News je razgovarao sa stručnjacima o tome da li je treći svjetski rat mogućnost - i da li zaista živimo u "predratnom svijetu".

„U jednom smislu, situacija je sada daleko opasnija nego što je bila 1914. i 1939. jer sve velike sile imaju nuklearno oružje".

“Opasnost ovdje nije u tome što jedna strana donese unaprijed smišljenu odluku da izazove apokalipsu, već u tome što sukob ili područje napetosti eskalira do određene tačke, jedna strana napravi potez koji druga strana pogrešno protumači, a zatim nuklearna razmjena počinje uprkos činjenici da ga niko nije tražio.

„Trebalo bi da shvatimo taj rizik veoma ozbiljno, posebno zbog Ukrajine i Tajvana".

“Regionalni rat na Bliskom istoku, s epicentrom u Gazi, vjerovatno neće eskalirati u svjetski rat. Trenutno to nije žarište između velikih svjetskih sila".

„Ali opasnosti su dovoljno stvarne, kako od genocida u Gazi, tako i od dalje eskalacije koja uvlači Iran, bukti u naftna središta Perzijskog zaljeva i ruši svjetsku ekonomiju izvan svoje ose".

„SAD su u više navrata upozoravale na eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, ali su opetovano djelovale na načine koji su sada taj ishod učinili stvarnošću (koje podržava Velika Britanija)".

"Do sada je široko poznato da deeskalacija zahtijeva da SAD povuku utikač s izraelskim napadom na Gazu. Uzaludna i opasna vojna akcija protiv Huta odraz je odbijanja Washingtona da prihvati tu realnost."

Dominic Waghorn, urednik međunarodnih poslova Sky Newsa

„Vjerovatno smo bliže nego što smo bili od kraja hladnog rata do trećeg svjetskog rata, ali nemojte se uznemiravati. Još nema potrebe da se podrum puni mecima i grahom.

"Žarišta su vruća nego u dugo vremena, linije rasjeda su sve napetije i rat se, čini se, širi. Ali uzbuna koju podižu generali je pomalo crvena".
„Činjenica je da se sukob s Rusijom u potpunosti može izbjeći ako se Putin može uvjeriti da nema margine u nastavku njegove lude nesreće u Ukrajini".

"Nažalost, to je trenutno veće 'ako' nego što bi trebalo da bude".

„Ukrajina je u nevolji u ovom ratu i dalja pomoć Zapada se zadržava i u Evropi i u Americi.

„Ono što Kijevu treba nisu hipotetičke debate o regrutaciji. Potrebne su mu granate, mnogo više njih i naprednije oružje – a Zapad za sada ne uspijeva da priskoči".

„To nije uspjelo da odvrati Putina od miješanja u Gruziju 2008. godine, pa je to ponovo učinio na Krimu 2014. i Siriji 2015. Ako ga ne obezbijede u Ukrajini, skoro sigurno će okušati sreću protiv zemalja članica NATO-a na Baltiku, jer će pretpostaviti da je alijansa previše beskičmena da bi ga zaustavila.

"Umjesto maštovitog govora o vojskama građana i nacionalnoj službi, vojni i politički lideri Zapada bi se možda htjeli fokusirati na suočavanje s tom prijetnjom."

Simon Diggins, vojni analitičar

„U jednom smislu, mi smo uvijek u 'predratnom' svijetu, jer ratovi mogu početi od pogrešnih proračuna, od oholosti ili nesporazuma, kao i od namjernog dizajna.

“Međutim, posljednjih mjeseci došlo je do nekih glasnih tutnji i osjećaja da se neizbježne tenzije kompleksnog svijeta mogu riješiti samo ratom.

„Ništa nije neizbježno, ali invazija Ukrajine posebno je pokazala da Rusija vidi rat kao instrument politike, kao oruđe za promjenu svjetskog poretka u svoju korist, a ne samo kao sredstvo odbrane.

„Kina takođe traži ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, a Iran, u svom regionu, želi svoje 'mjesto pod suncem'.

“Ovo, ukratko, znači da je izgubljena pretpostavka protiv upotrebe sile – koja je bila osnova svjetskog poretka nakon Drugog svjetskog rata, za bilo šta osim odbrane".

"Ko je ovo započeo, naravno, nije sporno. Iako možemo uprijeti prstom u Rusiju kao destabilizatora, Rusi ukazuju i na invaziju na Irak 2003. - kao na nelegitimnu upotrebu sile - i na ono što smatraju "strukturalnim nasilje" istočnog širenja NATO-a do ruskih granica".

SAD Pentagon curenje povjerljivih dokumenata

„Zapad tu ekspanziju vidi kao prirodan i razuman izbor pojedinačnih nacija. Rusi, koji su sebe dugo smatrali okruženim narodom, vjeruju da im je potreban bedem prijateljskih, ili barem, popustljivih zemalja kako bi zaštitili 'majku Rusiju'."

„Upravo ova nepovezanost pogleda na svijet, u kombinaciji sa spremnošću na upotrebu sile, čini situaciju u istočnoj Evropi tako opasnom".

"Posljednji element je neposredniji. Rusija je u posljednjih godinu dana udvostručila svoje izdatke za odbranu: sada troši 6% svog BDP-a, ili jednu trećinu svih državnih rashoda, na vojsku. Nasuprot tome, mi trošimo nešto više od 2% BDP-a ili nekih 4,5% državnih rashoda".

„Mnogo od toga je potrebno za borbu protiv rata u Ukrajini, ali Rusi, koji se stalno prilagođavaju, koriste ratni lonac za reformu, restrukturiranje i ponovno naoružavanje svojih snaga".

„Doći će do prekida vatre, ili neke vrste neugodnog zastoja - moguće ove godine, gotovo sigurno do sljedeće godine u Ukrajini".

„Tada ćemo biti suočeni s 'novom ruskom vojskom', koja će se koristiti tamo gdje želi predsjednik Putin - a on ima dugu listu 'popravki' kako bi ispravio ono što on vidi kao katastrofu raspada Sovjetskog Saveza".

"Mi smo, definitivno, u predratnoj eri."