Vijesti

Sladić: “Ubica ljeta je tu, ali septembar će nas iznenaditi”

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u većini područja, a upaljen je i žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine. Izdato je upozorenje na grmljavinu, a u Mostaru se pored grmljavinskih procesa očekuje i ekstremno visoka temperatura.

U Sarajevu danas pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura oko 15, dnevna oko 25 °C, prenosi Federalni hidrometeorološki zavod. Jučer je u Sarajevu zabilježen 50. vreli dan ovog ljeta. Drugim riječima, pedesti dan kako temperatura zraka prelazi 30 °C. Tu ćemo brojač ovog žestokog ljeta i zaustaviti, potvrdio je meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

-Iako je ono najgore od vreline za ovo ljeto sada definitivno iza nas, rado bih rekao “Summerkiller je tu” ili pak “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, ali… septembar diže ensemble članice, a i NAO ode u pozitivno, pa ne bih smio tek tako se usuditi najaviti kraj ljeta. Onih žestokih vrelina više izgledno neće biti. Umjerenije, s danima oko 30 °C, vjerovatno još hoće. Ugodnije, ali nestabilnije razdoblje do kraja augusta je ispred nas. Spas stiže i za opožarena područja s neba, napisao je Sladić.