QUENTIN TARANTINO

Slavni reditelj tvrdi da je ovo najbolji film ikad snimljen

Quentin Tarantino

Kao jedan od najboljih reditelja, Quentin Tarantino ima istančan ukus, o kojem voli raspravljati. U raznim intervjuima otkrio je koji su mu omiljeni filmovi. Primjerice, smatra da je mjuzikl West Side Story Stevena Spielberga iz 2021. trebao osvojiti Oscara. Obožava i Taksista Martina Scorsesea, ali jedan film uvijek će staviti na prvo mjesto.

"Mislim da su Ralje vjerovatno najbolji film ikad snimljen", rekao je Jimmyju Kimmelu 2021.

Radnja filma započinje legendarnom scenom u kojoj velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu koji ovisi o prihodima od turizma. Svojim drugim kino filmom, temeljenim na istoimenom bestseleru Petera Benchleyja, Steven Spielberg postigao je ogroman komercijalni uspjeh. Ralje su zaradile 476 miliona dolara u kinima, a budžet filma iznosio je samo devet miliona dolara. Bio je to do tada film s najvećom kino zaradom u historiji, primarno ostvarenom u ljetnoj američkoj distribuciji, kao prvi veliki ljetni hit.

Iako je opće poznato da Quentin Tarantino ističe Sergia Leonea kao svog glavnog filmskog uzora, Ralje su već drugi film Stevena Spielberga koji je izdvojio slavni reditelj.

U intervjuu iz 1998., neposredno prije izlaska filma Spašavanje vojnika Ryana, Quentin Tarantino rekao je voditelju Charlieju Roseu: "Spielberg je savršen filmaš. On je jednostavno majstor. Mogao bih nešto naučiti od njega."