ide na aukciju

Slika Gustava Klimta pronađena nakon gotovo 100 godina. Vriejdi više od 30 miliona eura!

Posljednja slika Gustava Klimta, za koju se mislilo da je nestala prije gotovo 100 godina, ide na aukciju u Beču .

Na upečatljivom portretu Gustava Klimta iz 1917., gospođica Lieser nosi svijetloplavi ogrtač ukrašen narandžastim, žutim i ružičastim cvjetovima na vatreno crvenoj pozadini.

Međutim, ova živahna kombinacija boja bila je izgubljena gotovo jedno stoljeće, a tokom tog vremena je bila poznata samo po crno-bijeloj fotografiji.

Gdje se portret nalazi tajna je od 1925. godine, kada je snimljena jedina fotografija koja bilježi njegovo postojanje.

Stoljeće kasnije ponovo se pojavio i naći će se na aukciji u Im Kinsky u Beču s procjenom vrijednosti od 30 do 50 miliona eura (od 32,5 milona dolara do 55 miliona dolara).

Slikana u posljednjim godinama Klimtovog života, identitet subjekta na portretu bio je predmet rasprave, ali poznato je da je bila član bogate židovske porodice Lieser.

Čini se da je rad započet u maju 1917. i pronađen je još uvijek djelomično nedovršen u Klimtovom studiju kada je umro od moždanog udara 1918. Tada je portret predan porodici Lieser.

"Nevjerovatno je dobro očuvan, u gotovo besprijekornom izvornom stanju", rekla je voditeljica moderne umjetnosti kuće, Claudia Morth-Gasser, na konferenciji za novinare.

Fotografija iz 1925. godine, koja pripada Austrijskoj nacionalnoj knjižari, bilježi da je slika u to vrijeme još uvijek bila u posjedu porodice Lieser.

Sada se zna da je porodica pošiljaoca na aukciju legalno stekla djelo 1960-ih, ali postoji značajna praznina.

U decenijama između 1925. i 1960. nepoznato je njegovo kretanje i okolnosti pod kojima je promijenilo vlasnika.

Nema dokaza da je djelo ukradeno ili nezakonito zaplijenjeno pod nacističkom vladavinom, prema stručnjaku za pravo umjetnosti Ernstu Ploilu, koji je istraživao prošlost slike.

Porodica Lieser nije podnijela nikakvo obrazloženje.

Inače, trenutni Klimtov trenutni rekord na aukciji od 109 miliona dolara postignut je u junu 2023. u Sotheby’su u Londonu za sliku "Dama s lepezom" iz istog perioda (1917/1918.).

Godine 2006. njegov Portret Adele Bloch-Bauer II (1912.) prodat je za 88 miliona dolara u Christie'su u New Yorku. Im Kinsky druga je najveća aukcijska kuća u Austriji.