Politika

Slovenski novinar koji je otkrio non-paper kod Senada priznao: Šta vam je, pa Dodik je znao za ovaj dokument još onda

Primož Cirman, novinar koji je otkrio non-paper gostovao je u programu Face televizije.

- Ne bavi se Zapadnim Balkanom i ostavlja prostor za upad tipova poput Orbana! Bit će još takvih upada! U dokumentu se vidi taj cilj borbe za kršćansku Evropu, koju treba braniti od muslimana!

Nikad niko nije tvrdio da je Non-paper nastao u slovenačkoj vladi! Predsjednik Pahor je rekao da Non paper nije vidio niti pisao! Kada je Pahor bio u BiH već se nešto skriveno dešavalo u diplomaciji! Gdje je nastao Non-paper nikad se neće otkriti! Non papera nema autora! U tom dokumentu retorika i ideologija je prepoznatljiva! Ta retorika je dovela do rata! Teško mi je povjerovati da bi neko iz zemalja bivše Jugoslavije govorio o Južnom Tirolu!

Pet dana nakon posjete Pahora BiH, Dodik je ugovorio skupštinu o referendumu! Vjerovatno je znao za neku inicijativu! Mislim da je uloga Pahora da to prebaci u agendu, da bi Janša to formalizovao!

Hrvatski Non-paper je potpisalo pet zemalja, u tom pogledu mogao bih reći da je cilj da se oformi do početka slovenačkog predsjedovanja jaču koaliciju zemalja! Ja mogu tvrditi da ovo nije zvanično mišjenje Slovenije! Ljudi u Sloveniji su bili u šoku kad su vidjeli povezanost Slovenije sa ovim Non paperom!

U dokumentu stoji da ono što ostane od Bosne, nakon podjele, može ući u EU ili može postati prostor radikalnog islama! Kroz tu percepciju pokušava se revidirati rat i genocid u BiH!

Postoji još jedno bitno pitanje, a to je, kakav je interes Slovenije da se dovodi u vezu sa takvim dokumentom?! Ja ga ne vidim! To znači da može biti samo privatni dil Janše! Čini se da bi on najradije u novu strukturu koju želi formirati mađarski predsjednik vlade Viktor Orban zajedno sa Poljacima! Morate znati da SDS u Sloveniji ima vlastiti medijski aparat koji su bliski Janši! On je za vrijeme američkih izbora otvoreno navijao za Trumpa! Mislim da smo jedina zemlja koja nije čestitala pobjedu Joe Bidenu!

Ovu aferu oko Non-papera vidim kao dio igre evropske desnice i njezinog jačanja protiv Brisela, Berlina i Pariza! Prvi put u historiji Slovenije imamo situaciju da se javila Ambasada SAD-a zbog Non-papera! U Sloveniji se vodi rat protiv medija, na prvoj liniji je slovenačka državna agencija koju Janšina vlada ne želi da finansira!

Najveće slovenačke novine Delo imaju u Briselu svog čovjeka i on je prvi iz Brisela čuo priču o Non paperu! Provjeravao je kod Predsjednika evropskog savjeta Mišela da li je pristigao Non-paper i kazali su da jesu! A pola sata kasnije kažu da ne mogu potvrditi da su dobili Non-paper!

Da nije siguran dokument i izvor informacija, ne bismo ga sigurno objavili!

Mislim da je sad ova priča u ovoj fazi završena! Bio je neki proces koji je bio u toku i sad ga nema više! Vjerujem da je Pahor zbog ovog bio u kontaktu sa EU i SAD-om! Mislim da je najveća opasnost da se procesi nastave! Ako se proces proširenja ne nastavi, ako se ne dogodi ulazak u EU, opet će nastati prazan prostor koji će vraćati stare probleme! Ako Brisel želi da ove tenzije završe, treba da urade ono što je do njega!

Zaista bi mi bilo žao da se Slovenija uvuče u stvari koje će naštetiti njoj, ali i Bosni i Hercegovini! - kazao je Cirman.