Svijet

Slučaj koji je digao Rusiju na noge: Tri sestre ubile oca zlostavljača, drže ih u zatvoru, a tek sad se nazire pravda

Ruskinje Marija (19), Angelina (20) i Kristina (21) Hačaturijan priznate su kao žrtve u slučaju seksualnog zlostavljanja pokrenutog protiv njihovog pokojnog oca Mihaila, kojeg su ubile u julu 2018. godine. Radi se o slučaju koji je digao Rusiju na noge.

Tri djevojke su ubile svog oca, tvrdeći da su djelovale u samoodbrani. One su i dalje osumnjičene za njegovo ubistvo.

U utorak, 23. marta, advokat Angeline Hačaturijan Aleksej Paršin rekao je državnoj novinskoj agenciji TAS da je Istražni komitet zvanično obavijestio advokate sestara da je protiv Mihaila Hačaturjana otvorena krivična istraga. Prema RIA Novostima, slučaj je pokrenut pod optužbom za seksualni napad, seksualnu prisilu i mučenje.

Advokat Aleksej Paršin vjeruje da će priznavanje žrtava u ovom slučaju omogućiti okončanje krivičnog postupka protiv sestara Hačaturijan optuženih za ubistvo oca.

Zauzvrat, advokat Kristine Hačaturijan Aleksej Liptser rekao je da će, ukoliko se Mihail Hačaturijan proglasi krivim za počinjenje svih gore pomenutih zločina nad svojim kćerkama, to pružiti „dodatne i nepobitne dokaze“ da su sestre Hačaturijan postupile iz „neophodne samoodbrane“ u vrijeme ubistva.

Sestre Hačaturijan su suočene sa teškim optužbama za ubistvo „koje je počinila grupa na osnovu zavjere s predumišljajem“. Njihov tim za pravnu odbranu tvrdi da su postupile u neophodnoj samoodbrani nakon što ih je otac fizički zlostavljao i seksualno napadao.

Početkom februara, Moskovski gradski sud vratio je slučaj protiv starijih sestara Hačaturijan, Angeline i Kristine, natrag tužiocima. Najmlađoj sestri Mariji, koja je bila maloljetna u vrijeme ubistva njenog oca i koja je ranije smatrana medicinski nesposobnom za suđenje, sudit će se odvojeno.

Tijelo Mihaila Hačaturijana pronađeno je 2018. na stepenicama zgrade u jednom od moskovskih stambenih kompleksa. Imao je na desetine ubodnih rana na grudima i vratu. Obdukcija je pokazala da je nož u njegovo tijelo zaboden 36 puta.

Nekoliko sati prije smrti vratio se iz psihijatrijske bolnice, izgrdio je svoje kćerke zbog neurednog stana i isprskao ih biber-sprejom. Njegova najstarija kćerka Kristina, koja ima astmu, pala je u nesvijest.

Te večeri su tri sestre odlučile da se jednom za svagda oslobode zlostavljača koji im je uništio djetinjstvo i život. Napale su ga čekićem, nožem i onim istim biber-sprejom kojim ih je on isprskao.

Transkripti ispitivanja, čija je autentičnost potvrđena CNN-u, pokazali su kako su sestre Hačaturijan pokušale da se samopovrijede ne bi li izgledalo kao da su se borile sa napadačem. Potom su pozvale policiju i hitnu pomoć.

Sutradan su uhapšene i priznale su ubistvo. Na saslušanju su ispričale da su godinama trpjele seksualno, fizičko i emocionalno zlostavljanje od strane oca.

Sestre Hačaturijan su leta 2019. godine optužene za ubistvo, što je izazvalo bijes ruskih aktivista. Njihov slučaj postao je simbol borbe za zakon o zaštiti žrtava porodičnog nasilja nakon što ga je ruski parlament ukinuo 2016. godine.

Slučaj je podijelio Rusiju, suprotstavljajući patrijarhalne vrijednosti sa realnošću nasilja u porodici.

Desio se dvije godine nakon što je fizički napad u porodici kontroverzno dekriminalizovan, odnosno prestao da bude smatran krivičnim dijelom u Rusiji.

Od ljeta 2019. godine aktivisti su organizovali na desetine protesta u znak podrške sestrama u okviru kampanje “Nisam htjela da umrem”, pozivajući vlasti da taj slučaj tretiraju kao ubistvo u samoodbrani.

Brojne poznate ličnosti podržale su proteste. Istraživanje iz 2019. godine koje je proveo nezavisni anketni centar Levada pokazalo je da je 47 posto žena u Rusiji i 33 posto muškaraca smatralo kako je ubistvo opravdano. Istraživanje kompanije Media Zona iz 2019. godine pokazalo je da je gotovo 80 posto žena u Rusiji koje su zatvorene zbog ubistva u periodu od 2016. do 2018. pokušalo da se zaštiti od zlostavljača.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare