Politika

Služba za poslove sa strancima: Protjerano 36 migranta iz BiH

Služba za poslove sa strancima udaljila je 36 migranta sa teritorije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te službe.

„Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području Bosne i Hercegovine, a posebno na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona. Na području općine Travnik, službenici Službe, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a SBK/KSB, provode pojačane operativne aktivnosti, odnosno kontrolu objekata u kojima borave migranti s ciljem utvrđivanja legaliteta i kontrole kretanja migranata te su pronađena 34 migranta koja su bila predmet rada Službe.

Takođe, Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije, udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predmetnim licima, prethodno su izrečene mjere protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.  Među udaljenim licima je 15 državljana Pakistana, osam državljana Bangladeša, dva državljana Avganistana te 11 državljana Turske. Osam državljana Turske vraćeno je u Republiku Tursku, dok su ostala lica, s obzirom na to da je u postupku utvrđeno da su prethodno boravila na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Sporazuma o readmisiji, vraćena u Republiku Srbiju“, kaže se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Tokom mjeseca augusta je predmetom rada Službe bilo 2.297 lica, od kojih je 2.226 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. Kao rezultat pojačanih aktivnosti, Služba je tokom augusta izrekla 71 mjeru protjerivanja. Trenutno u privremenim prihvatnim centrima boravi 6.594 migranta.

Samo u proteklih sedam dana, predmetom rada Službe bilo je 680 migranta od kojih je 545 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U istom periodu Služba za poslove sa strancima izrekla je mjeru protjerivanja s teritorije Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka za 35 lica od kojih je 14 državljana Bangladeša, 3 državljana Pakistana, 13 državljana Turske, jedan državljanin Maroka, dva državljanina Srbije i dva državljanina Avganistana. Navedena lica stavljena su pod nadzor u Imigracioni centar do njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima i dalje kontinuirano nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare